InfoFoto: Arhiva InfoKG

U Šumadiji 5 beba obolelo od velikog kašlja, od aprila besplatno testiranje u IZJZ

Autor: InfoKG
12:20 | Sreda, 21 02 2024

Od početka epidemije velikog kašlja u Srbiji u oktobru prošle godine evidentirane su 1.342 zaražene osobe. U Šumadijskom okrugu od početka epidemije, veliki kašalj je za sada potvrđen kod pet beba, od kojih su tri iz Kragujevca i dve iz Aranđelovca.

Kako piše RTK, reč je o bebama starim do dva meseca koje nisu mogle da budu vakcinisane.

Institut za javno zdravlje Kragujevac pojasnio je u izjavi za N1 da se radi o ukupnom broju zaraženih beba od prvog zabeleženog slučaja u avgustu prošle godine i sva deca su sada zdrava. Prvi slučaj velikog kašlja zabeležen je 8. avgusta prošle godine, a poslednji peti slučaj u januaru ove godine.

Kragujevački Institut za javno zdravlje od aprila počinje da radi laboratorijska ispitivanja, a testiranje na veliki kašalj biće besplatno, odnosno obavljaće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko neko kašlje duže od dve nedelje, a taj kašalj se ne može dovesti u vezu sa drugim oboljenjima, trebalo bi da obavi laboratorijsko ispitivanje kako bi se utvrdilo da li je u pitanju veliki kašalj, preporuka je Instituta za javno zdravlje Srbije.

Najefikasnija mera zaštite je pravovremena imunizacija adekvatnom vakcinom.

Institut za javno zdravlje Kragujevac od aprila počinje da radi laboratorijska ispitivanja, a odobrenje za to ova ustanova je dobila od Instituta „Batut“.

U toku je potpisivanje ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i nabavka testova, a planirane su dve vrste analiza.

Testiranje na veliki kašalj biće besplatano za građane i obavljaće se na osnovu uputa izabranog lekara.

Institut za javno zdravlje je i do sada radio testiranje na sve infekcije koje se mogu prevenirati vakcinacijom.

Izvor: RTK