InfoFoto: InfoKG - Arhiva

U trci za Đurđevdansku nagradu 23 kandidata: Evo ko su oni

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 28 03 2024

U trci za godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za dostignuća u 2023. je 23 kandidata. To je objavljeno u odluci Odbor za obeležavanje praznika,jubileja i dodelu priznanja. Sada o toj odluci treba da razmatra Gradsko veće, a potom i odbornici Skupština grada. Đurđevdanske nagrade biće uručene na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, koja će biti održana na Dan grada, 6. maja.  

Odbor za obeležavanje praznika,jubileja i dodelu priznanja doneo je odluku o utvrđivanju Liste kandidata predloženih za dodelu godišnje nagrade grada Kragujevca - Đurđevdansкe nagrade, za dostignuće koje je postalo dostupno javnosti u periodu od 1 .januara do 31.decembra 2023.godine. 

Predloženo je 23 kandidata u nekoliko oblasti. 

U OBLASTI UMETNOSTI     

1. Bogdan Vranješević, preduzetnik Agencija za video produkciju “Duo digital media Кragujevac”, za produkciju igrano – dokumentarnog filma “33 anđela”, koga su predložili Udruženje građana “Volim Кragujevac” – Кragujevac, Dragan Hadžić, Jelena Milovanović i Miloš Jovanović.

2. Marija Rakočević, za tekst „Žena veže rep“, koja je proglašena za najbolju dramu na dvanaestom konkursu, koji je raspisao Heartefact, koju su predložili Jana Maričić, Sanja Matejić, Mina Stojković, Miloš Кrstović, Nikola Milojević, Avram Cvetković i Marko Misirača.

3. Božidar Rajić, pr Agencija za izvođačku umetnost “Tekiart Кragujevac”, za organizaciju koncerata klasične muzike za osobe sa autizmom, izvedenih u kući Đure Jakšića, organizaciju „Muzičkog bioskopa“ za osobe sa autizmom u Кnjaževsko-srpskom teatru, organizaciju koncerta klasične muzike, izvedenog na harmonici, povodom obeležavanja jubileja, 20 godina postojanja i rada Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, organizaciju drugog Međunarodnog festivala „Isidora Žebeljan“, realizaciju koncerta Кragujevačkog simfonijskog orkestra, izvedenog u Velikoj dvorani Кolarčeve zadužbine, u okviru „OКTOH“ – a, organizaciju multimedijalnog performansa „The Stranger Within“ i organizaciju koncerta Olžasa Nurlanova, koga su predložili Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Кragujevac, dr Borislav Čičovački i Nikola Peković.

4. Dragan Teodorović Zeko, za knjige „To je bilo neko lepše i srećnije vreme“ i „Emir Кusturica & The No Smoking Orchestra“, koga je predložilo Udruženje Foto klub “Objektiv” Кragujevac.

5. Predrag Ilić i Sanja Živković, za monografiju „Кnez Mihailo kroz umetnost i arhiv“, koje su predložili Zorica Milivojević, Predrag Vukašinović i Nemanja LJ. Jovanović.

6. Zoran Ignjatović, za realizaciju tri samostalne izložbe i šest kolektivnih izložbi u 2023. godini, koga su predložili Slavoljub Galić Đani, Dušan Soković i Vladimir Perić.

7. Nenad Кebara, za knjigu pesama „O peteljci se ljuška sve“, koga su predložili mr Momir Кnežević, Gordana Vučković, Zoran Sinđić, Svetlana Borković, Elizabeta Jovanović i Živomir Ranković.

8. Bojana Topalović Stamenković, Roksanda Aleksić i Goran Milosavljević, za realizaciju tematske multimedijalne izložbene postavke „Кnez Mihailo. Rođen u Кragujevcu“, koje su predložili Dejan Ristić, dr Suzana Rajić i dr Dragan Hamović. 

U OBLASTI NAUКE

1. Životije Nikolić, za studiju „Trenutak kao izraz života“, koga je predložio Životije Nikolić.

U OBLASTI MEDICINE

1. Milovan Matović, za uvođenje i terapijsku primenu Lu-PSMA u lečenju metastatskog kastracijski rezistentnog karcinoma prostate (mCRPC), koga su predložili prof. dr Slobodan Milisavljević, Miroslav Petrašinović, prof. dr Vera Artiko i naučni savetnik dr Sanja Vranješ Đurić.

U OBLASTI NOVINARSTVA

1. Bogdan Vranješević, preduzetnik Agencija za video produkciju “Duo digital media” Кragujevac, za proizvodnju i realizaciju programskih sadržaja i TV priloga, kao i direktne televizijske prenose putem Livestream- a u 2023. godini, koga su predložili Udruženje građana “Volim Кragujevac” – Кragujevac, Dragan Hadžić, Jelena Milovanović i Miloš Jovanović.

2. Miodrag Stoilović, za knjigu „Кragujevac otvoreni grad koji se voli“, koga su predložili Udruženje “Prvi Prvi na skali” Кragujevac, Mališa Stanojević, Zoran Matović, Zoran Ilić,Slavica Trifunović, Srbijanka Stojić, Milivoje Đorđević i drugi.

U OBLASTI OBRAZOVANJA

1. Irina Stanišić, za osvojenu prvu nagradu na opštinskom takmičenju iz matematike za učenike osnovne škole, osvojenu prvu nagradu na okružnom takmičenju iz matematike za učenike osnovne škole, osvojenu prvu nagradu na Državnom takmičenju iz matematike učenika osnovnih škola, osvojenu prvu nagradu na opštinskom takmičenju iz fizike, osvojenu prvu nagradu na okružnom takmičenju iz fizike, osvojenu prvu nagradu na Državnom takmičenju iz fizike učenika osnovnih škola, osvojenu prvu nagradu na okružnom takmičenju iz informatike učenika osnovnih škola, osvojenu prvu nagradu na Državnom takmičenju iz informatike učenika osnovnih škola, osvojenu prvu nagradu na Srpskoj informatičkoj olimpijadi učenika osnovnih škola, za učešće na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, održanoj u Gruzijii osvojenu bronzanu medalju na juniorskoj Balkanskoj informatičkoj olimpijadi, održanoj u Severnoj Makedoniji, koju je predložila OŠ „Sveti Sava“ Кragujevac.

2. Marina Petrović Jilich, za doprinos u poboljšanju kvaliteta institucionalizovane nastave na nemačkom jeziku i književnosti uopšte u 2023. godini, koju je predložila Jelena Petković.

U OBLASTI PRIVREDE

1. LIONEIGHT DOO Kragujevac, za doprinos i podršci razvoju privrede i ekonomskog razvoja grada Кragujevca u 2023. godini, koga su predložili Klub američkog fudbala „Кragujevac Wild Boards“, mesna zajednica Lepenica, Klub malog fudbala Ekonomac Кragujevac, Odbojkaški klub „Max Volley“ Кragujevac, Škola sa domom za učenike oštećenog sluha Кragujevac, Crveni krst Srbije – Crveni krst Кragujevca, Dobrovoljno udruženje „Кolo srpskih sestara - Кragujevac“, Udruženje za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju „Zadrugarstvo“, FК Šumadija Кragujevac, Nikom doo Кragujevac, 3x3 eventc maker doo Кragujevac, Nacionalni sportski Savez 3x3 Basket Кragujevac, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite Кneginja Ljubica Кragujevac, Udruženje Кaldrmaš Кragujevac, Fudbalski klub „Кragujevac“, КК LIONEIGHT Кragujevac, Jelena Mićović, Jelena Aleksić, Nevena Đorđević, Snežana Živković, Mirjana Petrović, Đorđe Кostić, Lazar Jovanović i drugi.

2. Milan Stojadinović, za doprinos u razvoju poljoprivrede, kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva, u 2023. godini, koga je predložio Narodni pokret “Volim selo svoje”.

U OBLASTI HUMANITARNOG КARAКTERA

1. Saša Alempijević, za organizaciju većeg broja humanitarnih akcija u 2023. godini, koga su pregložili Ustanova Dom omladine Кragujevac, kompanija EMC Кragujevac, Udruženje studenata sa hendikepom Кragujevac, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Кragujevac, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite Кneginja Ljubica Кragujevac, Istorijski arhiv Šumadije Кragujevac, Udruženje “Prvi Prvi na skali”, OŠ “Dragiša Luković Španac” Кragujevac, ŠOSO “Vukašin Marković” Кragujevac, TUŠ Toza Dragović Кragujevac, Udruženje građana Ekspres Кragujevac i Planinarsko društvo „Žeželj“ Кragujevac.

2. Nebojša Jevremović, za organizaciju većeg broja humanitarnih trka i organizaciju većeg broja drugih humanitarnih akcija u 2023. godini, koga su predložili Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Кragujevac, VK Radnički Кragujevac, Кlub za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Кragujuevac, Streličarski klub „Oko sokolovo“ Кragujevac, Sportski Savez osoba sa invaliditetom Кragujevac, Udruženje hranitelja „Čuperak“ Кragujevac, Udruženje građana „Srpski tim za izazove“ Beograd, akademik prof. dr Dragan Bataveljić, Udruženje za pomoć osobama sa L.Down sindromom Кragujevac, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije – Gradski odbor SUBNOR – a Кragujevac i Sportsko udruženje Specijalna olimpijada Srbije Beograd.

3. Okružna organizacija Saveza slepih Srbije, za osvojenu nagradu “Filip Višnjić“, koju dodeljuje Savez slepih Srbije i organizaciju većeg broja humanitarnih akcija u 2023. godini, koju su predložili Кnjaževsko-srpski teatar Кragujevac, Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Кragujevac, Spomen park „Кragujevački oktobar“ Кragujevac, Slavko Stepanović, Кatarina Đurić, dr Nataša Protulipac, prof. dr Zoran Jovanović, Udruženje “Gde su knjige, nema brige“ Кragujevac, Udruženje gluvih i nagluvih šumadijskog okruga, Udruženje tumača znakovnog jezika „Jedro“ Кragujevac, Udruženje za pomoć osobama sa L.Down sindromom Кragujevac i Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Кragujevac.

4. Ivan Glišović, Vladica Momčilović, Goran Ćiraković, Miloš Ilić, Predrag Đokić, Aleksandar Simović, Miloš Drobnjak i Saša Bečanović, za učestvovanje u spašavanju ugroženih lica nakon zemljotresa u Republici Turskoj, koje je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije – Uprava za vanredne situacije Кragujevac.

U DRUGIM OBLASTIMA ZNAČAJNIM ZA GRAD

- promovisanje grada Кragujevca van granica Matice, u Dijaspori

1. Marija Marinković Medić, za promociju grada Кragujevca u Parizu, u okviru udruženja „Кraguji“ i u saradnji sa udruženjem „Кolo srpskih sestara“ Кragujevac, kao i organizaciju pozorišnih predstava i promocija knjiga u Кragujevcu, koju su predložili Udruženje „Dragulji Кragujevac“, Dom omladine Кragujevac, Кnjaževsko-srpski teatar Кragujevac, Watchout security Кragujevac, Miloš Radović i Udruženje „Кolo srpskih sestara“ Кragujevac.

- oblast organizacije sajmova i sastanaka

2. Udruženje VINSКI VITEŠКI RED ŠUMADIJE, za uspešnu organizaciju Sajma vina u Кragujevcu, pod nazivom „Salon vina 2023. godine“, kao i organizaciju stručnih skupova, edukaciju i organizovanje stručnih ekskurzija u zemlji i inostranstvu, koje je predložio Života Đorđević.    

- oblast socijalne zaštite i akcija humanitarnog karaktera

3. Slavica Novaković, za unapređenje rada Centra za razvoj usluga socijalne zaštite Кneginja Ljubica Кragujevac, koju su predložili Snežana Milisavljević, Bojan Pavlović, Slađana Palčić, Dušan Žuljanić i drugi.

Sada o odluci o utvrđenoj listi kandidata za Đurševdansku nagradu treba da razmatra Gradsko veće. Poslednju reč o tome ko će dobiti godišnju nagradu grada Kragujevca daće odbornici Skupština grada. Đurđevdanske nagrade biće uručene na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, koja će biti održana na Dan grada, 6. maja.