InfoFoto: pexels.com

Uhapšeni zelenaš i njegova pomoćnica: Oduzimali kuće i zemljište od onih koji nisu mogli da vrate novac

Autor: Jovana Mladenović
09:43 | Sreda, 22 12 2021

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Bezbednosno-informativnom agencijom i Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu, u nastavku akcije „Gnev“ uhapsili su M. M. (1981) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca i J. Đ. (1990), koja se sumnjiči za krivično delo pranje novca u pomaganju.
 
M. M. se tereti da je od 2014. godine građanima iz Kragujevca i okoline tog grada pozajmlјivao novac pod kamatom za koju su se usmeno dogovorili, sačinjavao ugovore o zajmu koje nije overavao kod javnog beležnika i priznanice koje je overavao kod advokata, a potom pokrenuo sudske postupke protiv osoba koje novac nisu mogle da vrate, nakon što je prethodno upisivao da im je na ruke dao znatno veći iznos.

On je, kako se sumnja, od građana koji nisu mogli da izmire dugovanja zahtevao da mu predaju nepokretnosti i na taj način je stekao 30 stanova, kuća i poslovnih prostora, kao i građevinsko zemlјište u vrednosti od 45.854.955 dinara.

Takođe, osumnjičeni je neovlašćenim kreditiranjem građana ostvario prihode u iznosu od 51.139.984 dinara za koje nije podnosio poreske prijave, čime je oštetio budžet Republike Srbije za više od 1,5 miliona dinara.

U izvršenju krivičnog dela pranje novca, M. M. je, kako se sumnja, pomagala njegova nevenčana supruga J. Đ., koja je od 2016. godine stekla, koristila i otuđila imovinu u vrednosti od 80.000 evra, iako je znala da potiče iz kriminalnih delatnosti.

Prilikom hapšenja od osumnjičenih je oduzet automobil marke „audi A8L“, dok im je na osnovu naredbi nadležnog tužilaštva zabranjeno raspolaganje nepokretnostima, uz upis zabrane u javnu knjigu, otuđenja i opterećenja i to 12 kuća, četiri stana, četiri pomoćne zgrade, jedan poslovni prostor i 48 katastarskih parcela polјoprivrednog i građevinskog zemlјišta površine 16.56.08 hektara na teritoriji Kragujevca, Knića i Topole.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48  časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu.