InfoFoto: pexels.com

Uskoro javni pozivi za zamenu stolarije i kotlova uz subvencije

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 14 03 2022

U cilju povećanja energetske efikasnosti potpisani su ugovori sa predstavnicima 151 lokalne samouprave koje su ispunile uslove za učešće u nacionalnom programu unapređenja energetske efikasnosti, koji sprovodi Ministarstvo rudasrtva i energetike. Program se i ove godine odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove. Grad Kragujevac je planirao četiri puta više sredstava nego prošle godine. Poziv za izvođače će biti objavljen do kraja marta, a poziv za građane do kraja aprila.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je prilikom uručenja novih ugovora da je za realizaciju projekata opredeljeno četiri milijarde dinara za više od 20.000 domaćinstava u Srbiji.

- Ovaj veliki projekat puno znači na lokalnom nivou, donosi korist domaćinstvima ali i celoj državi. Treba da nam omogući da smanjimo naše troškove, pre svega u potrošnji toplotne energije, da smanji račune domaćinstvima najmanje za 25 do 30 procenata kada zamene prozore i vrata i naprave bolju izolaciju, kada zamene kotlove ili stave solarne panele - istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, taj projekat će za četiri milijarde dinara uštedeti toplotnu energiju koja je recimo jednaka proizvodnji u gradskoj toplani u jednom gradu poput Niša. Kako je istakla, Vlada Srbije je za energetsku efikasnost u javnim i privatnim objektima opredelila 250 miliona evra.

U ime grada Kragujevca, potpisivanju ugovora su prisustvovale Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga i Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

- U trenutku kada je energija najskuplja reč na svetu, država Srbija pokazuje snagu i realnu moć da može da se bavi ovolikim i ovakvim projektima energetske sanacije i energetske efikasnosti. Šta to znači za svakog pojedinca i za našu državu, objasniću vam na primeru grada Kragujevca koji predstavlja primer dobre prakse. Grad Kragujevac je prošle godine u svom budžetu izdvojio 5 miliona dinara, ministarstvo 5 miliona dinara, građani 10 miliona dinara i napravljena je investicija iz oblasti energetske sanacije privatnih građanskih objekata u vrednosti od 20 miliona dinara. To znači da smo sa tih 20 miliona dinara uštedeli 570 000 kilovata električne energije i sprečili 650 tona emisije ugljen dioksida. Priznaćete da je za tako malu investiciju izuzetno veliki benefit. Da ne govorimo o tome da će se benefiti takvih investicija odmah osetiti u novčanicima, u kućnim budžetima, kroz smanjene račune za struju.

Grad Kragujevac i sve opštine u Šumadijskom okrugu su ove godine spremno ušle u ovaj projekat. Grad Kragujevac je planirao četiri puta više sredstava nego prošle godine, tako da je ovo prilika da pozovem Kragujevčane koji su zainteresovani da krenu sa pripremom dokumentacije. Poziv za izvođače će biti objavljen do kraja marta, a poziv za građane do kraja aprila – kazala je Biljana Ilić Stošić.