Info

Uskoro: "PARK NAUKE" Prve gimnazije postaje otvoren za masovnije posete

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 10 11 2018

Potpisivanjem protokola o saradnji između Prve kragujevačke gimnazije i Gradske turističke organizacije stvaraju se uslovi da "Park nauke", koji se nalazi u unutrašnjem dvorištu škole, bude masovnije posećen. U njemu su najzanimljiviji radovi koji nastaju u eksperimentima koje izvode gimnazijalci, čak i u oblasti robotike. Svečano otvaranje "Parka nauke" planirano je za 19. novembar.

Protokol o saradnji potpisale su Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije i Snežana Milisavljević, direktorka Gradske turističke organizacije „Kragujevac“.

Potpisivanje Protokola o saradnji delom je rezultat i formiranja „Parka Nauke“ koji se nalazi u unutrašnjem dvorištu škole, a koji je nastao razvojem i popularizacijom Festivala nauke „Daj(t)e se na znanje!“ koji je organizovan poslednjih pet godina i na kome su učestvovale obrazovne institucije iz zemlje i regiona. Cilj Festivala je popularizacija nauke i praktična primena laboratorijskih eksperimenata, predavanja i prikaza novih nastavnih metoda, primenom savremene tehnologije. Sve programe i aktivnosti na Festivalu realizuju učenici, uz mentorsku podršku svojih nastavnika i roditelja.

Svih 45 učionica Prve kragujevačke gimnazije za vreme Festivala pretvara se u laboratorije u kojima se izvode razni eksperimenti, drže predavanja i izvode razni performansi i prezentacije. Tako nastaju zanimljivi radovi čak i iz oblasti robotike, pa se pojavila i potreba da najbolji budu dostupni i izloženi, a uz pomoć GTO „Kragujevac“ i masovnije posete, ovaj Naučni park, postao bi održivi deo turističke ponude. Za sada, park je delimično opremljen, a Svečano otvaranje planirano je za 19. novembar.