Info

Vašarska atmosfera: Raznovrsna ponuda na Šumadija sajmu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Četvrtak, 03 06 2021

U Kragujevcu se danas, na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, održava tradicionalni vašar, a na tezgama, postavljenim ispred Šumadija sajma za svakog ima po nešto.  

Ovogodišnji vašar okupio je više od 100 prodavaca iz čitave Srbije, a veliki broj Kragujevčana zainteresovan je da vidi sta je u ponudi. Građani su u prilici da po povoljnim cenama pazare, nameštaj, posuđe, odeću, obuću, nakit, igračke, kao i slatkiše. 

Zbog toga je velika gužva u krugu Šumadija sajma, pa ukoliko planirate da sopstvenim prevozom odete do vašra naoružajte se strpljenjem, jer je tepko pronači mesto za parkiranje. 

Prodavcima vreme ide na ruku, pa su zadovoljni prodajom. Kupci su zadovoljni ponudom, a za cene kažu da su uglavnom iste kao i ona drugim mestima. 

Inače, Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Praznik cara Konstantina i njegove majke carice Jelene ustanovljen je jer je car Konstantin Milanskim ediktom 313. dao hrišćanima slobodu vere i okončao njihov progon, pa je crkva odlučila da ovaj rimski carski par proglasila svetiteljima.

U Kragujevcu se u toku godine organizuju tri vašara na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, 3. juna, na Krstovdan, 27. septembra i na Vavedenje, 4. decembra. 

Kako saznaje InfoKG, s obzirom na to da su se pojedini građani žalili na to što su se prethodnih godina vašari organizovali u centru grada, kod Zelene pijace, njegovo izmeštanje na plato Šumadija sajma će navodno biti trajno rešenje.

Galerija slika