InfoFoto: kragujevac.rs

Veliko interesovanje za preventivne mamografske preglede u Kragujevcu

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 27 07 2022

Prva nedelja rada mobilnog mamografa u Kragujevcu protiče u znaku velikog interesovanja ne samo žena iz Kragujevca nego i iz opština Šumadijskog okruga. Do juče (26. jul) obavljeno je preko 400 preventivnih mamografskih pregleda, zakazano je 1.500 pregleda, a zbog velikog interesovanja, pokretni mamograf u Kragujevcu koji je nalazi u krugu Univerzitetskog kliničkog centra će ostati narednih mesec dana.

Da podsetimo, reč je o inicijativi Saveta za zdravlje grada Kragujevca i Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović- Batut“ koja je podržana od strane Ministarstva zdravlja. Mobilni mamograf u Kragujevcu obišle su danas direktorka Instituta Batut, dr Verica Jovanović i dr Radoljupka Radosavljević, koordinatorka za skrining raka dojke.

"Više smo nego zadovoljni interesovanjem i odzivom žena na mamografske preglede. Način  organizacije i koordinacija svih nivoa zdravstvene zaštite i Saveta za zdravlje grada Kragujevca je odlična. Nakon dve godine pandemije shvatili smo da je ženama potrebno da obave ovaj preventivni pregled. I ne samo ženama iz Kragujevca, jer smo kontaktirali i predsednike okolnih opština Šumadijskog okruga kako bismo i ženama iz tih opština ponudili ovaj pregled”, kaže Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji svake godine od karcinom dojke godišnje premine oko 1.600 žena, a kod 4.000 žena se ova bolest dijagnostikuje. Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva.

U cilju ranog otkrivanja raka dojke, preporučuje se da se u okviru skrining programa odnosno rane detekcije na rizik raka dojke, uradi mamografija za žene u starosnoj dobi od 45. do 69. godine. To je period kada se učestalost pojavljivanja raka dojke na teritoriji naše zemlje, u našoj populaciji, najviše beleži. Dakle, jednom u dve godine u ovom životnom dobu treba uraditi mamografiju. Međutim, kada su u pitanju karcinom dojke koji se u porodičnoj anamnezi dijagnostikuje kod žena koje su najbliže srodnice, u tom slučaju žena treba da odradi mamografski pregled i ranije, od 40. godine. Kada su u pitanju mlađe žene, preporuka je da se već od 25. godine jednom godišnje poseti ginekolog, da se o ženskom zdravlju razgovara, i da se ultrazvučno pregledaju dojke. Naš cilj je da pregledamo što više žena, da se navika redovnih pregleda kod žena ustali, da nam rak dojke ne bude tabu već tema o kojoj ćemo razgovarati. Na vreme otkrivena promena u tkivu dojke spašava život naših žena”, kaže dr Verica Jovanović.

Mamografske preglede u Kragujevcu je moguće zakazati pozivom na brojeve telefona 034-505-800 i 034-505-825.

Galerija slika