InfoFoto: ilustracija

Više od 400 psihoterapeuta nastaviće besplatno da pomaže građanima i kada Korona utihne

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 17 05 2020

Više od 400 psihoterapeuta volontera, pod okriljem Saveza psihoterapeuta Srbije kojim predsedava poznati dr Zoran Milivojević, pomaže građanima u očuvanju mentalnog zdravlja narušenog usled pandemije virusa COVID 19. Kako se smatra da tek nakon opuštanja građani mogu osetiti najjače posledice, ova akcija će trajati i nekoliko meseci nakon što Korona utihne. 

Od kako je virus COVID 19 zahvatio Srbiju, jedna od glavnih tema, pored toga da učinimo sve što je do nas da se ne zarazimo, jeste i očuvanje mentalnog zdravlja, jer brojni su građani kojima je čitava situacija veoma teško pala. Neki su ostali bez posla, drugi su teško podnosili propisane mere, naročito zabrana kretanja, mnogi su brinuli za bližnje i sebe, ili se i suočili sa Koronom, a svima je poremećena svakodnevnica. Neki vid psihološke podrške bio je potreban mnogima, pa su se i brojni psiholozi i psihoterapeuti, udruženi ili individualno, stavili u službu građanima, "saborcima" u borbi protiv novog virusa koji je paralisao svet, držeći online ili telefonske konsultacije. Savez psihoterapeuta Srbije napravio je naročito važnu akciju, okupivši više od 400 psihoterapeuta, a ono što je sada najznačajnije je da će građanima na raspolaganju biti i nekoliko meseci nakon što Korona potpuno utihne. 

Više od 400 srpskih psihoterapeuta još od 24. marta svakodnevno nudi i pruža besplatnu psihoterapijsku podršku građanima Srbije koji se suočavaju sa neprijatnim osećanjima koje je donela epidemija virusa COVID 19. Međutim, ono što izdvaja ovu akciju je da će psihoterapeuti građanima nastaviti besplatno da pomažu i nekoliko meseci nakon što Korona utihne.

Akciju je pokrenuo Savez psihoterapeuta Srbije koji okuplja 28 udruženja različitih naučno priznatih psihoterapijskih škola. 

Ovu akciju je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. 

Građani mogu svaki dan ostvariti kontakt sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat. Pored toga, kontakt sa psihoterapeutom je moguće ostvariti preko aplikacije koju je osmislio tim domaćih IT stručnjaka, a koja se nalazi na sajtu podrskapsihoterapeuta.com. Njen razvoj je podržalo Ministarstvo za inovacije.

Na sajtu Saveza psihoterapeuta se nalazi spisak svih psihoterapeuta-volontera koji zainteresovani mogu preuzeti (savezpsihoterapeuta.org) ukoliko žele da pronađu psihoterapeuta koji se nalazi u njihovom mestu stanovanja. Pored imena svakog od 400 psihoterapeuta navedeni su termini kada je dostupan, kao i način kontakta.

Ova akcija će trajati i nekoliko meseci nakon okončanja epidemije, jer je poznato da tek nakon opuštanja mogu nastati znaci narušenog mentalnog zdravlja. 

Psihoterapeuti pružaju usluge u skladu sa svojim etičkim kodeksom, a građani koji se jave zadržavaju anonimnost.

Sve informacije i načine kako da dođete do pomoći možete dobiti na OVOM LINKU.