Info

Za besplatne udžbenike za prvake od grada 8,5 miliona

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Sreda, 08 09 2021

Učenici prvog razreda osnovnih škola, njih 1610, i ove godine su od grada Kragujevca dobili besplatne udžbenike kao vid podrške roditeljima i deci da lakše prebrode početak školovanja. Iz gradske kase u tu svrhu izdvojeno je 8,5 miliona dinara. Za decu sa smetnjama u razvoju, decu iz porodica koje primaju socijalnu pomoć i za treće dete, knjige je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Komplet sadrži udžbenike za matematiku, srpski, Svet oko nas, engleski jezik i prateće radne sveske i listove koje roditelji dobijaju na revers i po završetku školske godine udžbenike vraćaju a radne sveske  i listove zadržavaju.

Ovo je šesta godina zaredom kako Grad obezbeđuje udžbenike za prvake. Za razliku od prošle, kada se sa isporukom kasnilo 10 do 15 dana, ove godine stigli su na vreme, 1. septembra. 

Koliko to znači školama i đacima pojasnio je direktor OŠ "Milutin i Draginja Todorović", koju je danas posetio član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić.

- Nabavka udžbenika koju realizuje lokalna samouprava značajno pomaže porodicama najpre u onom finansijskom delu početka školovanja dece, a samim tim obraduje i đake pravake, kazao je Dragan Pavlović, direktor Osnovne škole „Milutin i Draginja Todorović“. Besplatni udžbenici za prvake su dobra investicija i za školu, jer nemamo dodatnog napora oko nabavke, organizacije, posredovanja i sličnog zbog čega smo veoma zahvalni. Ove godine, dodao je Pavlović, to je urađeno na vreme i 1. septembra udžbenike smo podelili đacima.