InfoFoto: Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj

"Zeleni list" za Botaničku baštu u Kragujevcu

Autor: InfoKG
08:10 | Utorak, 12 07 2022

Tim Botaničke bašte i Institut za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu dobili su vredno priznanje „Zeleni list“, za kreativnost u osmišljavanju prirodnog ambijenta i ekološkog sadržaja.

Trinaestu godinu za redom ovu akciju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

U okviru kampanje „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“, najveće i najpoznatije ekološke akcije u Srbiji, koju su pre 39 godina pokrenuli Radio Beograd 2 i Društvo za čistoću vazduha u Srbiji i ove godine, tradicionalno su dodeljene nagrade.

Jedan od ovogodišnjih dobitnika priznanja „Zeleni list“ za osmišljavanje prirodnog ambijenta i ekološkog sadržaja je i Botanička bašta u Kragujevcu.

Botanička bašta svečano je otvorena 1997. godine u okviru Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, a osnovana je kao naučno-nastavna baza i velika laboratorija na otvorenom.

Prostire se na oko 18 i po hektara i nalazi se u okviru kompleksa Spomen park „Kragujevački oktobar“.

Cilj tradicionalne akcije je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine, kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, sa druge strane najviše zagađuju životnu sredinu.

U akciji su i ove godine, kao predlagači učestvovali pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije.

Izvor: RTK