KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Duh Meksika u Kragujevcu: Izložba „Amate iz Ksalitle“ u Zgradi okružnog načelstva

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 20 03 2024

Izložba „Amate iz Ksalitle“ biće otvorena u sutra od 18 časova u nekadašnjoj zgradi Suda. 

Kolekcija od 28 slika iz Ksalitle, meksičke države Gerero, sačinjenih na papiru amate čini deo umetničke zbirke Ambasade Meksika u Srbiji. Organizatori, grad Kragujevac i ambasada Meksika, žele da izložbom učvrste odnose dve nacije, približe duh Meksika i prikažu jedinstvenu umetnost jednog podneblja.

Papir je tokom istorije bio od velikog značaja za najrazličitije kulture. Narodi na području meksičke visoravni su sušili papir dobijen iz stabala fikusa i nazvali ga „amate“ papir. Zahvaljujući Otomima iz San Pablito Pauatlana, urođeničkog seoceta, zanatska izrada ovog papirusa je preživela do današnjih dana.

Tradicionalno, ovaj papir se koristio za rituale posvećene ozdravljenju ili za prizivanje obilnih kiša i dobre žetve. Danas, proizvodnja amatea je usmerena ka zadovoljavanju potreba narodnih slikara iz Gerera. Umetnici stvaraju izvanredna dela puna kolorita i lepote, prikazujući, pritom, životinje i biljke, ali i prikaze svakodnevnih aktivnosti stanovnika.

Umetnost na papiru „Amate iz Ksalitle“ govori o narodu bogate istorije i tradicije, podvlačeći društvene, ekonomske i religiozne događaje kao važne segmente svakog naroda.

Posetioci mogu da pogledaju ovu postavku u Zgradi okružnog načelstva do 28. aprila.