Kultura

“Era ožalošćenih” na festivalu „Milivojev štap i šešir“ u Požarevcu

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Utorak, 24 01 2017

Predstava Akademskog pozorišta SKC-a „Era ožalošćenih“ jedna je od pet najboljih u 2016. i biće izvedena na završnici festivala varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir“, koji će se održati od 24. do 28. februara u Požarevcu.

„Era ožalošćenih“ zasnovana je na motivima Nušićeve „Ožalošćene porodice“, ali predstavlja novo čitanje ove antologijske komedije i značajan otklon od dobro poznatih Nušićevih likova. U spoju dekonstruktivne dogme i brehtovskog teatra, ansambl predstave otvorio je mnoga pitanja koja se tiču čitavog čovečanstva – od nastanka čoveka do daleke budućnosti.

Autor songova i reditelj predstave je Miroslav Petrović. Za muziku su bili zaduženi kompozitor Lazar Jagličić i aranžer Filip Trajanovski. U predstavi igraju: Stefan Pavlović, Nina Nedeljković, Pavle Tasić, Jana Mijailović, Nikola Garović, Jana Desnica, Petar Petrović i Isidora Arsić.

Podsetimo, Akademsko pozorište SKC-a je na prošlogodišnjem festivalu „Milivojev štap i šešir“ osvojilo dve nagrade. Za uloge u predstavi „Sanatorijum“ nagrađeni su Stefan Pavlović i Jana Mijailović.

Festival varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir“ organizuje se 13 put i posvećen je Milivoju Živanoviću, jednom od najvećih bardova srpskog glumišta.