KulturaFoto: Arhiva

Film „Zveri“ u SKC-u

Autor: InfoKG
10:30 | Ponedeljak, 08 05 2023

U Kontakt galeriji SKC-a, sutra od 20 časova, biće prikazan film „Zveri“ 

Od ovogodišnjih 17 nominacija koje je film Zveri imao na dodeli Goya nagrada, osvojio je čak 9 nagrada uključujući i onu za najbolji film i režiju. Na FEST-u je osvojio nagradu za najbolji scenario. 

Antoan i Olga, francuski par, već duže vreme živi u malom selu u Galiciji. Bave se ekološki odgovornom poljoprivredom i sve deluje idilično dok ne uđu u sukob sa susedima. Sukob koji će eskalirati velikim nasiljem. 

Radnje filma "Zveri" je smeštena u Galiciji, regionu intenzivne lepote, koji je omeđen duboko ukorenjenim tradicijama koje tinjaju vekovima, i modernim kapitalističkim zamasima (ponekad prerušenim u ekologiju), te odmah i izborom mesta radnje delo otkriva paralelizam, lep i brutalan. Dramski sukob nazire se iz predstavljanja samih likova, poluskrivenih u polumraku seoskog lokala, gde meštani igraju domine dok stranac sluša njihove priče. 

Iako dele teritoriju, razdvajaju ih navike, principi, jezik, životni planovi i pre svega, suštinsko nerazumevanje. Ovaj nedostatak razumevanja će se povećavati i, poput lonca pod pritiskom, unositi neizvesnost u živote francuskog para koji živi u planinama severozapadne Španije. 

Komšijske nesuglasice između protagonista i antagonista postepeno eskaliraju sve dok ne izbije ono što se osećalo od prvog minuta (a to čekanje je posebno mučno).