KulturaFoto: Nenad Borisavljević

Gran pri 17. "Joakimfesta" predstavi "Pristanak" u režiji Nebojše Bradića

Autor: Jovana Mladenović
15:15 | Sreda, 12 10 2022

Predstavi Nine Rejn pod nazivom "Pristaak", u režiji Nebojše Bradića i produkciji Ateljea 212, dodeljen je Gran pri "Joakim Vujić" 17. Međunarodnog pozorišnog festivala "Joakimfest".

Specijalna nagrada Grada Kragujevca dodeljena je glumcima predstave Branislave Ilić „My name is Goran Stefanovski“, u režiji Branislava Mićunovića i produkciji Dramskog teatra Skoplje, Severna Makedonija.

Na ovogodišnjem Joakimfestu su, podsetimo, učestvovala pozorišta iz Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

U zvaničnoj konkurenciji za nagrade selektor Miroslav Miki Radonjić odabrao je predstave „Živi pesak“ po motivima stvaralaštva Otoa Tolnaija i Pala Petrika; „Skupština“ po motivima drame Kristine Klemente; „Jugoslavija, moja otadžbina“ po romanu Gorana Vojnovićam; "Pristanak“ Nine Rejn; „My name iz Goran Stefanovski“ autorska adaptacija Branislave Ilić.

Žiri je zasedao u sastavu: Đorđi Jolevski – glumac i reditelj (Severna Makedonija), Željko Jovanović – pozorišni kritičar i književnik (Srbija) i Ana Todorović – glumica (Srbija).

Na konferenciji za medije predsednik žirija Đorđi Jolevski izneo je saopštenje žirija 17. Joakimfesta.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević predstavio je rezultate i istakao raznovrsnost i kvalitet ovogodišnjeg Joakimfesta:

Ovogodišnja selekcija u izboru Miroslava Mikija Radonjića je naišla na izuzetan prijem kragujevačke pozorišne publike,više od 1500 gledalaca je videlo  predstave u takmičarskom programu, kao i tri prateća programa. Joakimfest je ove godine bio otvoren i za mlade koji su želeli da nam se priključe i rade na organizaciji i pripremama za održavanje festivala. Saradnja sa Kancelarijom za mlade Kragujevac i Filološko-umetničkim fakultetom bila je veoma uspešna, njihovi volonteri uneli su jednu novu energiju.

Verujem da smo uspešno priveli kraju još jednu pozorišnu misiju i da smo na najbolji način doprineli trajanju Joakimfesta koji za naše pozorište i širu zajednicu ima izuzetan značaj.

Na predlog organizatora festivala, Knjaževsko-srpskog teatra, u čast nagrađenih večeras će biti izvedena predstava Nikšićkog pozorišta „Boing-boing“ Mark Kamoletija u režiji Rastislava Ćopića.