KulturaFoto: Nenad Borisavljević

InfoKG vas vodi u POZORIŠTE

Autor: Jovana Mladenović
09:22 | Četvrtak, 01 06 2023

Portal InfoKG čitaocima je poklonio 3x2 ulaznice za najnoviju predstavu Knjaževsko-srpskog teatra "Christopher Thomas Knight", koja je na repertoaru ove pozorišne kuće večeras od 20 časova. 

Dobitnici karata su Biljana Timotijević, Biljana Sipovac i Silvana Marković. Karte se preuzimaju 15 minuta pred početak predstave na biletarnici pozorišta.

O predstavi:

Predstava "Christopher Thomas Knight" nastala je po tekstu Petra Mihalovića, u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića.

U predstavi igraju: Miloš Krstović, Jasmina Dimitrijević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Miloš Pantić, Avram Cvetković i Dragoslav Tanasković.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, dok je za komponovanje muzike bio zadužen Dragoslav Tanasković Trnda.

Reč dramaturškinje:

Živeti u svetu koji nam stalno nameće očekivanja, pravila ponašanja, u kom smo konstantno izloženi ogromnoj količini informacija, može biti preplavljujuće. Ljudi su socijalna bića, ali svima nam je nekad preko potrebna samoća. Međutim, da li je, u svetu koji poznajemo, uopšte moguće osamiti se? Da li je moguće izopštiti se iz društva, ne zavisiti ni od koga, izolovati se, nestati? Da li je moguće biti deo ovog života, a ne učestvovati u njemu? U svom novom tekstu, Petar Mihajlović problematizuje ideju osamljivanja kroz priču o Kristoferu Tomasu Najtu. Slikajući portret ovog čoveka kroz događaje koji se odigravaju u rasponu od čak 27 godina, autor se poigrava sa strukturom i formom time dajući priliku i svima nama koji smo stvarali ovu predstavu da se, u nečemu nalik na slaganje slagalice, zaigramo postavljajući ovu priču na scenu.

Tijana Grumić, dramaturškinja

Reč reditelja:

Kada smo sada već davne 2019. godine Petar i ja pričali o mogućoj saradnji, svet je izgledao prilično drugačije. Onda je usledila dobro poznata pandemija, i svet se preko noći promenio i stavio u prvi plan neke teme kao što su, osamljivanje, izolacija, gubitak voljenih osoba itd. Komad „Christopher Thomas Knight“ se naslanja na sve te teme i produbljuje preispitivanje pojedinca da samoinicijativno izopšti sebe iz društva. Naslov može da vas zavede da pomislite da je ovo priča o jednom mladiću na severu Amerike koji je pobegao u šumu na 27 godina, ali uzevši je samo kao povod, Petar od te istinite priče stvara svoj jedinstveni scenski svet koji prevazilazi prostore lokalnog i odvodi nas na teren univerzalnog, emotivnog i ličnog.

Jug Đorđević, reditelj