Kultura

Izložba „Bilje i kamenje – H2O“ u Univerzitetskoj galeriji

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 20 02 2024

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, a u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu, sutra od 18 sati u Univerzitetskoj galeriji biće otvorena izložba „Bilje i kamenje – H2O“, čiji je autor dr Marjan Niketić, dopisni član SANU.

Na otvaranju izložbe govoriće akademik Miloš Đuran, upravnik Centra; Slavko Spasić, viši kustos, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i autor.

Dr Marjan Niketić, prirodnjak, botaničar, zaposlen kao kustos Prirodnjačkog muzeja, dopisni je član SANU - Odeljenje hemijskih i bioloških nauka. Već dugi niz godina fotografiše predele, staništa i vaskularne biljke širom Balkanskog poluostrva. Uključen je u više naučnih projekata vezanih za očuvanje i zaštitu ugroženih biljaka u Srbiji, za koje je dobio stručna i umetnička priznanja. Autor je jedne samostalne i nekoliko grupnih izložbi fotografija sa motivima prirode. Njegove fotografije su najčešće fokusirane na morfološke specifičnosti endemičnih cvetnica u njihovom prirodnom okruženju. Posebno su prepoznatljive po autentičnom koloritu jarkih cvetova naspram tamnijeg neba.

Izložba je, pre gostovanja u Kragujevcu, gostovala u Ogranku SANU u Nišu. 

Biće postavljena u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu u periodu od 21. februara do 21. marta 2024. godine.