Kultura

Izložba „Lažna zemlja“ u SKC-u

Autor: InfoKG
12:30 | Ponedeljak, 14 03 2022

U Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac sutra u 20 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Dnevnik rada: Lažna zemlja" autorke Jovane Stojanović.

Pojam zemlje danas podrazumeva brojne političke konotacije, od kojih su one vezane za ekologiju, proizvodnju hrane i teritorijalnost najvidljivije. Idealistička pitanja kao što je patriotizam, odnosno osećaj pripadnosti nekoj zemlji/državi, moraju se razmatrati u okviru aktuelnih ideologija. Problemi vezani za ekologiju i elementarni opstanak ljudske vrste na planeti postali su deo medijskog spektakla u kojem je značaj svih sadržaja izjednačen. Savremeni potrošački konformizam podrazumeva odvojenost čoveka od zemlje koja je i dalje fundamentalni materijal i osnova planete.

Instalacija „Lažna zemlja“ sastoji se od oko hiljadu objekata različite veličine koji su sašiveni od tekstila braon boje u formi grumenja zemlje kao i fotografija korišćenih i odbačenih predmeta kojim su oni ispunjeni. Postavka uključuje tehničku dokumentaciju o procesu rada, svojevrsan dnevnik rada koji se sastoji od radne liste, kalendara izrade i specifikacija sastava materijala. Tekstil korišćen za spoljašni deo objekata je različitog porekla i tekstura i uključuje nekorišćeni materijal nepoznatih, ali i renomiranih proizvođača. Predmeti i materijali korišćeni za unutrašnjost objekata pored ostalog su i plastične kese, stara garderoba i različiti odbačeni predmeti, uglavnom od plastike.

Jovana Stojanović, autorka izložbe, rođena je u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistarske studije na katedri za crtanje završila je na istom fakultetu, a umetničke doktorske studije na programu Višemedijska umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Izlagala je na osam samostalnih i brojnim grupnim izložbama.