Kultura

Izložba “Tehnicolor Panic” u Malom likovnom salonu

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Sreda, 13 06 2018

Izložba slika “Tehnicolor Panic” Ivana Jovanovića biće otvorena sutra od 19 časova u Malom likovnom salonu kragujevačkog Narodnog muzeja. 

„Tehnicolor Panic“ je ciklus slika rađenih u tehnici ulja na platnu, kod kojeg je kao polazište uzeta radnja filma Dan kada je zemlja stala (The Day the Earth Stood Still). 

Film je snimljen crno-belom tehnikom 1951. u produkciji 20'th Century Fox, a u režiji Roberta Vajza. S obzirom na to da je sniman pre više od pola veka, film nije izgubio na aktuelnosti u tematskom smislu, te sam nastojao da svojim ciklusom skrenem pažnju na suštinu. Tema filma je strah od nepoznatog, neizvesnog i stranog u jeku hladnoratovske politike masovnog nuklearnog naoružanja i pretnje ljudskog samouništenja ogromnih razmera. Preuzimajući sliku filma i svodeći je na ogoljenu atmosferu, trudio sam se da transponujem igranu insceniranu paniku, a bojenjem, kolorisanjem filma, po osećaju za ahromatske polutonove sivih, stvorim dinamiku i kontrapunkt. Sam naziv ciklusa Tehnikolor panic nije u službi filma i ne pokušava da ''radi'' na njegovom pukom ilustrovanju već je u službi oživljavanja paradigme čovekove paranoje i opravdanih a sublimiranih strahova“, navodi se u pozivu Narodnog muzeja Kragujevac. 

Kragujevčani će biti u prilici da izložbu “Tehnicolor Panic” pogledaju u Malom likovnom salonu kragujevačkog Narodnog muzeja do 21. avgusta.