KulturaFoto: muzej.org.rs

Izložba ,,Tradicija vašara u Srbiji“ u Narodnom muzeju Šumadije

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 14 03 2023

Izložba „Tradicija vašara u Srbiji” biće otvorena sutra u 19 sati, u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije.

Izložba je rezultat saradnje 18 muzeja i 22 etnologa. Članovi Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije ovom izložbom promovišu praksu zajedničkog rada u oblasti kulturnog nasleđa. 

Vašari imaju dugu tradiciju svog postojanja i u narodnoj kulturi imaju višeslojni značaj. U savremenom dobu svakako je zastupljena njihova transformacija, ali su i dalje teritorijalno široko rasprostranjeni, jer nude spoj materijalnog i nematerijanog kulturnog nasleđa.

Na izložbi su prikazani dokumenti i fotografije koji ilustruju tradicionalne zanate, gastronomiju, različiti oblike zabave... Vašari su prikazani kao mesta susreta i komunikacije, a na fotografijama se vide i uslovi u kojima borave izlagači, način na koji nude svoju robu, a postoje i zapisi o samom načinu života zanatlija i trgovaca, koji podrazumeva stalno putovanje i plasiranje proizvoda i robe na vašarima, kao i asortiman nove i polovne robe i marketinške metode njihove prodaje.

Posebno su predstavljeni vašari u Stragarima, Debeljači, Rumi, Negotinu, Šapcu, na Gori i u Kruševcu, a jedan deo izložbe posvećen je i zaostavštini voskara i licidera iz Zemuna. Deo izložbe čine i proizvodi današnjih zanatlija sa teritorije opštine Kragujevac – vilara, užara, grnčara, kao i suveniri iz Stragara.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.