KulturaFoto: Facebook/SKC Niš

Komična opera "Služavka gospodarica" u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 04 05 2022

Komična opera "Služavka gospodarica", kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija, sa scene Narodnog pozorista u Nišu, u režiji Miloša Cvetkovića, a u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš, biće izvedena u Sali PMF-a sutra od 20 časova. 

Solisti Marijana Davinić i Marko Milisavljević, uz podršku Anđele Stanković na čembalu i kamernog orkestra predvođeni dirigentom mr Ivanom Mirović, oživeli su na sceni biser napolitanskog baroka.

Italijanski kompozitor, violinista i orguljaš Đovani Batista Pergolezi, (1710−1736) smatra se jednim od najranijih kompozitora opera buffe (komične opere). NJegova komična opera Služavka gospodarica prvi put je izvedena u Napulju 1733. godine i odmah je doživela ogroman uspeh, koji joj je do današnjih dana obezbedio trajanje.Kada je izvedena u Parizu 1752. godine, prouzrokovala je takozvanu Svađu bufonista, odnosno sukob pristalica ozbiljne francuske opere i ljubitelja nove italijanske komične opere. Pergolezi ju je napisao kao dvodelni intermeco vlastite opereserieNesalomivi robijaš, koja je ostala u senci, dok je Služavka gospodarica stekla svetsku slavu. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko.U staroj vili u Napulju, živi džangrizavi neženja Uberto sa svojim slugama. Služavka Serpina, mlada i lepa, nije vična kućnim poslovima, lenja je i drska i mašta o boljem životu. Mnogim lukavstvima, Serpina uz pomoć priglupog sluge Vesponea uspeva da nadmudri i zavede Uberta i dođe do svog cilja. Uberto shvata da je sve vreme voleo Serpinu, pa cela priča ima srećan kraj.

Lica
Serpina, služavka: Marijana Davinić, sopran
Uberto, gospodar: Marko Milisavljević, bas-bariton
Vespone, sluga: Miloš Cvetković 
Služavka: Anđela Stanković
Režija: Miloš Cvetković
Dirigent: Ivana Mirović
Čembalo: Anđela Stanković
Koncertmajstor: Marinko Andrejić
Članovi orkestra: Aleksa Spasić, Miljana Zdravković, 
Emilija Ivanović, Nikola Gligorijević, Milana 
Trujanović, Saška Stojanović Krstić,
Vesna Pejić, Nataša Palić, Petar Plavšić
Korepetitor: Anđela Stanković
Scenografija i kostim: Dragana Breza, Dušan Stanković
Koreograf, scenski pokret: Danica Ničić