KulturaFoto: InfoKG - Arhiva

Koncert i predavanje „Romantičarska drama, lirika i poetika“u Univerzitetskoj galeriji

Autor: InfoKG
10:22 | Četvrtak, 08 06 2023

Koncertna sezona Univerzitetske galerije se nastavlja koncertom i predavanjem „Romantičarska drama, lirika i poetika“ profesora i pijaniste Milana Miladinovića. Koncert i predavanje održaće sutra od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji. Na programu koncerta naći će se dela F. Šopena i F. Lista. 

Miladinović Milan je vanredni profesor i šef Katedre za klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Redovne i magistarske studije klavira završio je na AUNS u klasi prof. Svetlane Bogino. Diplomirao je klavir i na Univesität der Künste u Berlinu u klasi prof. Fabia Bidinija i doktorirao na FMU u Beogradu pod mentorstvom prof. Aleksandra Serdara. Pohađao je majstorske kurseve klavira kod mnogih vrhunskih pijanista i pedagoga i učestvovao je na prestižnim muzičkim festivalima: Piano Summer in New Paltz (SAD); International Keyboard Institute and festival New York (SAD) Budva Grad teatar, NIMUS, NOMUS, BEMUS i AFEST. Laureat je brojnih domaćih i internacionalnih takmičenja. Dobitnik je stipendija: Kraljevskog doma Karađorđevića, stipendije Kraljevine Norveške, stipendija Jamaha. Takođe, dobitnik je i prestižne nemačke stipendije DAAD. Pored čestih nastupa u najznačajnijim dvoranama u Srbiji i Crnoj Gori nastupao je i u Italiji, Austriji, Engleskoj, Nemačkoj, Rusiji, SAD-u, Norveškoj, Grčkoj, Izraelu, Holandiji, Islandu i Brazilu. Često drži i resitale – predavanja na srpskom i engleskom jeziku.

Nastupao je sa: Niškim simfonijskim orkestrom, Novosadskim kamernim orkestrom, Orkestrom AUNS, Vojvođanskom filharmonijom, Izraelskim simfonijskim orkestrom. Nastupao je sa sledećim dirigentima: Anatolij Novicki, Bundit Ungrangse, Klaudio Vandeli, Andrej Bursać, Mendi Rodan, Volfgang Cajpek, Vesna Šouc. Sarađivao je u kamernim ansamblima sa: Aleksandrom Tasićem, Draganom Đorđevićem, Majom Bogdanović, Dejanom Mlađenovićem, Draganom Jugović del Monako, Marinom Milić, Gudačkim kvartetom TAJJ, Markom Josifoskim, Robertom Lakatošem... Snimao je za brojne radio i TV stanice. 

Njegovi studenti osvojili su preko 50 nagrada na značajnim međunarodnim takmičenjema.