Kultura

Koncert Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista na Kolarcu prvo DVD izdanje Muzičkog centra

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Subota, 20 04 2019

Koncert Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, koji je održan u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu u oktobru prošle godine, prvo je izdanje Muzičkog centra Kragujevac. Orkestrom je dirigovao profesor Predrag Kostović, a na programu su bila dela Musorgskog, Pijacole, Griga, Anđelisa, Budaskina, Dugića, Zolotarijeva.

Uz izražavanje zahvalnosti gradu Kragujevcu i Muzičkom centru uz čiju pomoć i podršku su imali mogućnost da se predstave beogradskoj publici, dirigent prof. Predrag Kostović je izdanje DVD-ja opisao kao jedan od važnijih događaja.

"Pored nastupa sa svojim studentima na Kolarcu, ovo je svakako najsrećniji trenutak, jer je DVD izdanje uživo sa tog koncerta ugledalo svetlo dana u produkciji Muzičkog centra Kragujevac. Po mišljenju mnogih koji su tada bili u sali Kolarčeve zadužbine to je bio izuzetan muzički događaj, a meni je drago što će naše divno izvođenje celokupnog programa biti i prvo izdanje Muzičkog centra", rekao je profesor Kostović.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista, koji čine studenti i profesori FILUM-a, osnovan je nedavno kao deo Muzičkog centra sa ciljem da ponudi autentičan zvuk orkestra harmonika i obogati muzički život i kulturnu scenu u gradu Kragujevcu. Za kratko vreme orkestar je postigao velike uspehe. Na prestižnom međunarodnom takmičenju harmonika u Puli odneo je pobedu u svim kategorijama i Kragujevcu doneo jednu od najznačajnijih nagrada u oblasti muzike.

Grad Kragujevac je od strane Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka zvanično okarakterisan kao grad alternativnih muzičkih izraza, a osnivanje i uspesi ovakvih ansambala upravo i stvaraju takvu sliku. 

Direktor Muzičkog centra, Nebojša Jakovljević kaže da su lako odlučili koji anasambl će biti prvenac.

"Za kratko vreme ovi mladi umetnici su dali izvanredne rezultate. Tako smo odlučili da koncert snimljen na Kolarcu bude prvo zvanično izdanje Muzičkog centra. Ovaj događaj nam je otvorio neke nove vizije i planove", najavio je Jakovljević.