KulturaFoto: Muzički centar Kragujevac

Koncert ukrajinskog pijaniste Jurija Kota u Prvoj gimnaziji

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 10 01 2023

Muzički centar u okviru Koncertne sezone organizuje koncert ukrajinskog pijaniste Jurija Kota, sutra u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnzije od 20 časova.

Veče je posvećeno muzici Frederika Šopena i njegovim Mazurkama. Ulaz na koncert je besplatan.

Pijanista Jurij Kot godine 1984. završio je Specijalnu muzičku školu Lisenko u Kijevu u klasi profesora Vajntrauba. 1991. diplomirao je na Nacionalnoj  muzičkoj akademiji Čajkovski, a 1993. završio je i poslediplomske studije na istoj akademiji u klasi profesora Kozlova. Laureat je  takmičenja pijanista Lisinko (Kijev, 1988),  Rahmanjinova  (Moskva, 1990) i Prokofjeva (S. Peterburg, 1992).

U ansamblu sa Irinom Aleksejčuk laureat je takmičenja kamernih ansambala Zlatna jesen (Hmeljnicki, 1993)   i takmičenja klavirskih dua  ARD (Minhen, 1996) i  Mjurej  Dranof  (Majami, 1997).

Kao solista ili član klavirskog dua, sa Irinom Aleksejčuk, nastupao je u Ukrajini,  Rusiji,  Belorusiji, Litvaniji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Moldaviji, Srbiji, Poljskoj, Slovačkoj, Nemačkkoj, Americi, Japanu, Francuskoj, Italiji, Španiji i  Portugaliji.

Za ukrajinske radio stanice napravio je brojne snimke, od kojih su mnogi sačuvani kao trajni. Snimao je za televiziju u Ukrajini, Srbiji, Nemačkoj i SAD.

Od 1994. radi kao predavač na Katedri za klavir Nacionalne akademije za muziku Čajkovski u Kijevu (2002. izabran je u zvanje vanredni profesor). Od 2019.  je šef katedre klavira.

U februaru 2000. dobio je nagradu Revucki koje dodeljuju Ministarstvo kulture i umetnosti, Saveza kompozitora i Nacionalni muzički Savet Ukrajine za koncertnu aktivnost i izvođenje savremene muzike.

Godine 2019. postao je Narodni umetnik Ukrajine.