Kultura

Od jeseni KAMERNA OPERA na redovnom repertoaru Muzičkog centra

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 01 05 2023

Od jeseni kulturna scena u Kragujevcu biće obogaćena kamernom operom koja će se naći na redovnom repertoaru Muzičkog centra.

Opera "Uobraženi bolesnik", podsetimo, izvedena je 27. aprila u Knjaževsko-srpskom teatru.

Kao jedan od inicijatora osnivanja kamerne opere na sceni Knjaževsko-srpskog teatra, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu je istakao da su za privlačenje nove publike potrebni novi programi, kao i da bi se video rad Muzičkog centra koji zavređuje pažnju Grada Kragujevca i koji ima sve značajniju ulogu na kulturnoj sceni grada, i to ne samo kad je muzički život u pitanju. 

- Važno je da imamo istaknute profesionalce iz naše branše jer oni mogu da nam prenesu svoja dragocena iskustva i savremene evropske kulturne tokove, to je suština. Na taj način institucionalno Muzički centar može da raste i da ponudi bolji kvalitet kragujevačkoj publici. Od jeseni Grad Kragujevac će imati u kontinuitetu uspostavljenu kamernu operu na daskama najstarijeg pozorišta u Srbiji, što je i negde i vodilja Ministarstva kulture da se kroz različite segmente delatnosti koje obavljaju ustanove kulture dođe do jednog finalnog proizvoda koji će biti adekvatan kragujevačkoj publici, rekao je Bjeletić.  

- Mislim da je opera "Uobraženi bolesnik" inovativni projekat u rađanju, u povoju, a koji će da zaživi. S jeseni kragujevačka publika može da očekuje kontinuirano kamerne operske predstave Knjaževsko-srpskog teatra, zaključio je član Gradskog veća za kulturu i zahvalio se na podršci direktoru Pikolo opera festivala u Italiji, Gabrijelu Ribisu.

Muzički centar Kragujevac ima dugogodišnju saradnju sa Italijanskim centrom za kulturu u Beogradu i sa Pikolo operom u Italiji. Podršku začetku kamerne opere u Kragujevcu pružio je direktor Pikolo opera festivala u Italiji, Gabrijel Ribis.

- Veoma sam srećan što zahvaljujući ovoj prilici mogu da predstavim kamernu operu ovde u Kragujevcu. Ovo pokazuje da Grad Kragujevac želi da investira u kulturu i da na taj način postane referentna tačka centralne Srbije, kazao je Ribis i istakao da je Knjaževsko-srpski teatar dragulj kulture, ne samo za grad Kragujevac, već i za celu Srbiju. 

- Početi sezonu kamerne opere u ovom istorijskom zdanju uvećava vrednost našeg projekta. Mislim da bi kamerna opera mogla upotpuniti bogati i značajni program koji pozorište već ima. Moj cilj će biti otvaranje novih mogućnosti za srpske pevače i muzičare, povećavajući kulturnu ponudu grada i njegovo internacionalno prepoznavanje, dodao je italijanski tenor i zahvalio se gradu Kragujevcu na podršci i Muzičkom centru na saradnji.

Muzički centar Kragujevac, kao nosilac umetničke muzike u gradu, prepoznao je potrebu da se kragujevački kulturni život obogati kamernom operom. Inovativnim projektom namera je da se obuhvati više ciljnih grupa i na taj način unapredi delatnost, a ljubiteljima muzike ponudi repertoar kakav retko koji grad u Srbiji ima.

- Kamerna opera je bila zajednička ideja da se pokrene baš ovakav jedinstven projekat iz Kragujevca. Imamo zaista izvrsnu saradnju sa gospodinom Ribisom i sa Pikolo opera festivalom, kao i sa Italijanskim kulturnim centrom. Takođe smo prepoznali i porebu publike da se što više operskog repertoara izvodi u Kragujevcu, tako da naša produkcija Male komične opere je sam početak i najava sezone kamerne opere koja će već započeti od novembra meseca, najavila je direktorka Muzičkog centra Jelena Stanić Stefanović.