KulturaFoto: Pozorište za decu i mlade

OTKAZANA predstava “Neobičan događaj sa psom u noći” u Pozorištu za decu i mlade

Autor: InfoKG
11:55 | Četvrtak, 30 03 2023

Predstava “Neobičan događaj sa psom u noći” koja je trebalo da bude odigrana večeras u Pozorištu za decu i mlade otkazana je zbog bolesti glumice, a sledeće izvođenje planirano je za 28. april od 18 časova. 

“Neobičan događaj sa psom u noći” je roman Marka Hadona, koji je adaptirao Sajmon Stivens. S obzirom na to da je od septembra prošle godine Pozorište za decu, proširilo delatnost i sada se u njemu igraju i predstave za mlade, to je prvi komad u toj ustanovi kulture koji je namenjen mladima starijim od 15 godina. 

Predstava govori o životu autističnog dečaka i njegovom okruženju, a režiju potpisuje Dragana Miloševska Popova. 

Putokazi koji su me vodili kroz priču i process napravili su niz uzbudljivih, specifičnih slika, prikazanih iz vizure jednog posebnog petnaestogodišnjaka. Njegovo ime je Kristofer Džon Frensis Bun; on zna sve države na svetu i njihove glavne gradove, matematički je genije, ne razlikuje emocije, voli životinje, ne ume da laže, ne voli žutu i braon boju, voli crvenu, ne razume metafore i prepoznaje važnost detektivskih romana... Za njega kažu da je atipičan i prepoznaju ga u širokom spektru autizma. Kroz njegovu vizuru stvaranja detektivskog romana, potom dramske priče, a na kraju i pozorišne predstave, upoznaćemo puteve kojima on sam rešava misteriju. 

U potrazi za ubicom komšijskog psa, Kristofer otkriva mnogo drugih istina – o roditeljima, svetu koji ga okružuje, životu drugih ljudi, a posebno o sebi. 

Kroz proces smo se bavili mnogim pitanjima – od prihvatanja različitosti, razumevanja sebe i drugih, upoznavanja atipičnih osoba, njihovih potreba, htenja i želje, preko komplikovanih porodičnih odnosa, do spremnosti da se suočimo sa specifičnim svetovima i kompleksnim situacijama, ali na zabavan i duhovit način, filmski dinamičan. 

Potrudili smo se da progovorimo o potrebama i senzitivnosti, potcenjenim sposobnostima, ali i snazi volje da se otvore granice i iskorači iz bezbednog i ušuškanog mikrosveta ovog hrabrog petnaestogodišnjaka“, reč je rediteljke Dragane Miloševske. 

U predstavi igraju Miloš Milovanović, Mina Stojković, Milomir Rakić, Sanja Matejić, Ljubica Radomirović, Dubravka Brkić, Petar Lukić i Vladimir Đoković. 

Za dizajn scenografije bila je zadužena Vesna Popović, za kostime Ana Kolbjanova, za muziku Irena Popović Dragović, a za grafički dizjan i video projekcije Marko Stamatović.