KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Otvoren 26. Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra" (FOTO)

Autor: InfoKG
14:45 | Sreda, 15 05 2024

U Pozorištu za decu i mlade Kragujevac počela je "Zlatna iskra", Međunarodni lutkarski festival koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Kragujevca održava 26. put. Svečano otvaranje festivala koji originalnim, kvalitetnim i svestranim lutkarskim produkcijama decenijama obogaćuje pozorišni život našeg grada i zemlje upotpunili su zvuci Gudačkog kvarteta Simile. 

Ovogodišnja „Zlatna iskra“ apsolutno pripada savremenom lutkarskom stvaralaštvu, jer je zastupljen program koji se obraća svim ciljnim grupama. Imamo predstave za bebe, decu, učenike osnovnih škola, mlade, a biće i predstava za odrasle. Posebno je interesantno što se ove godine predstave međusobno potpuno razlikuju. U takmičarskom delu programa je 13 predstava i one pokazuju totalno različite mehanizme animacije. Publika će imati prilike da pored predstava koje pripadaju klasičnom tipu vođenja lutaka vide i animacije koje se tiču svetla, senki, sublimacije plesa i animacije lutaka. Sve produkcije su novijeg datuma, prošle godine su imale svoje premijere i za nepunih godinu dana postigle izuzetne rezultate u državama iz kojih dolaze. Festival „Zlatna iskra“ ove godine je veoma jak, a gosti su se sami javljali da prisustvuju kako bi videli šta je ove godine u Evropi aktuelno, što bi značilo da je odlično ocenjen od strane stručne javnosti i pre nego što je počeo”, kazala je direktorka pozorišta, Jelena Stojanović Patrnogić.

U takmičarskom delu programa učestvuju predstave pozorišta iz Italije, Španije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Češke, Poljske, Francuske i Srbije, dok će bogat prateći program sa dosta kreativnih radionica biti realizovani na sceni i u dvorištu Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, Knjaževsko-srpskom teatru, Domu omladine, Kući Đure Jakšića i Dramskom studiju "Petar Pan".

Galerija slika