KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Počela sa radom likovna kolonija u Zavodu „Male Pčelice“

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 28 05 2024

Likovna kolonija „Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju“ koju organizuje Udruženje građana „Teofilos“ pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, počela je sa radom u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“. 

Danijela Nastić-Simović, direktorka Zavoda „Male Pčelice“ istakla je da ova manifestacija teži ne samo inkluziji osoba sa mentalnim poteškoćama već promoviše dublje razumevanje i povezivanje među generacijama stvarajući održivu osnovu za inkluziju i solidarnost.

„Želja nam je da u narednim danima naš prostor i vreme obojimo radošću, a da slikarska ostvarenja ostanu u našoj ustanovi kao trag međugeneracijske solidarnosti “, istakla je Danijela Nastić-Simović.

Likovna kolonija u Zavodu „Male Pčelice“ okupila je akademske slikare, decu osnovnih škola iz Kragujevca, nastavnike i korisnike Zavoda.

Đorđe Todorov, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakao je da je likovna kolonija lep povod da ministarstvo još jednom potvrdi svoju brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija.

“Ovo je jedna humana ideja koja afirmiše stvaralaštvo, kreativnost i umetnost kao najlepše izraze ljudskog duha, doprinoseći pritom, u ovom slučaju, međugeneracijskoj solidarnosti. Republika Srbija i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prepoznaju i ističu svoju brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao primarnu i zato je posebno zadovoljstvo biti danas ovde gde se posebno stimuliše razvoj talenata i kroz podršku i zajedništvo otvara prostor za nadogradnju posebnih, individualnih sposobnosti”, kazao je Todorov.

Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava podsetila je da je Zavod „Male Pčelice“ najveća institucija ovakve vrste na Balkanu sa oko 900 korisnika. “Pre svega impozantna je ideja o jednom kompatibilnom „gradu u gradu“ sa sveobuhvatnim uslugama zdravstvene, socijalne zaštite i brojnim radionicama po modelu socijalnog preduzetništva i veoma stručnim i posvećenim kadrom. I ono što je i jedna od poruka ove Likovne kolonije, a što je i rukovodstvo ove ustanove prepoznalo je da osobe sa mentalnim poteškoćama imaju dušu, imaju znanje, imaju htenje i umeće”.