KulturaFoto: Pozorište za decu i mlade - Arhiva

Predstava “Goli kralj” u Pozorištu za decu i mlade

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 30 01 2024

Predstava “Goli kralj”, koju je po bajkama Hansa Kristijana Andersena režirala Biserka Kolevska, biće odigrana sutra od 18 časova u Pozorištu za decu i mlade. Cena ulaznice je 200 dinara, a predstava je namenjena deci od šest i više godina.

Pred Vama je buket napravlјen od tri Andersenova cveta, tri bajke: “Princeza na zrnu graška'', ''Svinjar'' i ''Carevo novo odelo''. U njemu, sa jedne strane možemo jasno videti kako izgleda prava lјubav običnih lјudi čistog srca, a sa druge strane, pretvaranje i licemernost bogatih  i moćnih.   Andersen, taj neverovatnih pripovedač, imao je tešku porodičnu sudbinu. Živeo  jeste u bedi, ali ispunjen lјubavlјu prema istinskim lјudskim vrednostima. I tvrdi, da bismo bili  i ostali lјudi, treba da se vratimo u svoje detinjstvo. Kako i Gete kaže: “Dete je čovekov otac!”. Treba da učimo i naučimo da budemo dobri i iskreni kao deca. Nije slučajno upravo Dete simbol čistote. Jer Ono to jeste. I zato samo Ono izgovara očiglednu istinu: ,,Kralј je go!''. Princeza Henrijeta i u nju do ušiju zalјublјen svinjar Henrih, tražeći put ka svojoj zajedničkoj sreći, nailaze na mnoge prepreke. I, kako to uvek  biva u bajkama, njihovi  snovi će se ostvariti. U predstavi  je puno izražajnih, čak grotesnih likova, divne muzike, igre duša i srca naših divnih glumaca, ogrnutih Andersenovom vizijom Čoveka“, izjavila je rediteljka Biserka Kolevska. 

Scenografiju i kostime za ovaj komad uradila je Alina Linjkova Veljković, za muziku je bio zadužen Lazar Novakov, za koreografiju Jovana Todorović, a za grafičko oblikovanje Dejan Petrović.

U predstav igraju Miloš Milovanović, Katarina Jeličić, Petar Lukić, Ljubica Radomirović, Vladimir Đoković i Milomir Rakić.