KulturaFoto: Nenad Borisavljević

Predstavi "Što na podu spavaš" i reditelju Kokanu Mladenoviću sve nagrade 18. "Joakimfesta"

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 17 10 2023

Predstavi "Što na podu spavaš", koja je rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, pripale su sve nagrade 18. Međunarodnog pozorišnog festivala "Joakimfest". To su Gran-pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini, Specijalna nagrada Grada Kragujevca koja je pripala reditelju i nagrada žirija publike. 

Žiri 18. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest u sastavu Željko Hubač – dramski pisac (Srbija), predsednik žirija, Dušanka Stojanović Glid – prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija) i Jelena Žugić – prvakinja drame Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija) saopštava:

- Nagrada Gran-pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi "Što na podu spavaš", koja je rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

- Specijalna nagrada Grada Kragujevca dodeljuje se Kokanu Mladenoviću, reditelju predstave "Što na podu spavaš".

Sve odluke su donete jednoglasno.

Nagrada žirija publike za najbolju predstavu festivala dodeljuje se predstavi "Što na podu spavaš".

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA:

Ova predstava je svojevrsni nastavak Mladenovićevog upornog i hrabrog neodustajanja od teme ratnih trauma ovih prostora, ali i preispitivanja, pre svega na planu forme, sopstvenog rediteljskog stila, kojim on insistira da kroz pozorišni čin, suočavanjem sa istinom žrtve, angažuje gledaoca u smeru otklona od zla koje je u jednom trenutku naših balkanskih života dalo prednost nacionalnom nad ljudskim.

Baveći se nesvakidašnjom artificijelnom „akrobatikom“ u potrebi da dođe do što uverljivijeg efekta pročišćenja, u predstavi Što na podu spavaš reditelj ide korak dalje, na planu forme, izvodeći na scenu pisca, Darka Cvijetića, čime daje dokumentaristički pečat mnoštvu subklimaksa kojima stvara snažan ritam uprizorenju. Ti subklimaksi su oni trenuci u predstavi kada se autor romana, tumačeći sebe, suočava sa svojim scenski oživljenim likovima, koji pak preispitujući svetonazore onoga koji ih je stvorio, pokušavaju ustvari da utiču na etički, moralni, ideološki, politički, humanistički i svaki drugi diskurs publike, sa željom da ih osvesti u pravcu elementarne ljudskosti.

Što na podu spavaš  je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikovana predstava, sa tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednom od najboljih rezultata regionalnog teatarskog života u prethodnom periodu, a reditelja, Kokana Mladenovića stavlja u fokus kao autora, što žiri ovog festivala ima potrebu da istakne, dodeljujući mu Specijalnu nagradu Grada Kragujevca za režiju predstave Što na podu spavaš.

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA PUBLIKE:

Žiri publike 18. Međunarodnog pozorišnog festivala "Jokaimfest" zasedao je u sastavu Slavica Matović, Bogdan Živanović i Dušan Matović.

Iako su kragujevačkoj publici sve predstave sa ovogodišnjeg Joakimfesta bile ujednačenog kvaliteta, najjači utisak je ostavila predstava Što na podu spavaš u režiji Kokana Mladenovića, a po tekstu Darka Cvijetića.

Publika se zahvaljuje Knjaževsko-srpskom teatru na ukazanoj mogućnosti da se njen glas čuje i vrednuje. To i jeste smisao teatra i verujemo da će se tako jedno drugom približiti, a sve u nadi da će taj živi kontakt između scene i partera doneti neki bolji svet.

Galerija slika