KulturaFoto: InfoKG - Arhiva

Projekcija filma „Ljubav, nemačke marke i smrt“ u SKC-u

Autor: InfoKG
09:00 | Subota, 17 06 2023

U okviru 17. Turneje slobodne zone, sutra od 21 čas, u Kontakt galeriji SKC-a, biće prikazan film „Ljubav, nemačke marke i smrt“, tursko-nemačkog reditelja Džema Kaje.

Noviji, dokumentarni filmski esej, iz 2022. godine, govori o turskoj i nemačkoj novijoj istoriji, poslovima turskih emigranata u Nemačkoj, njihovoj muzici i nostalgiji.

Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere” u Nemačku: s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej predstavlja tutorijal iz turske i nemačke novije istorije i priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke. Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom Ljubav, nemačke marke i smrt, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj.