KulturaFoto: Marko Milovanović

"Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka" u KST-u

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 01 04 2024

Predstava pod nazivom "Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka", nastala po tekstu i u režiji Anđelke Nikolić, na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra je sutra od 20 časova.

Predstava je nastala na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića „Ćupijski okružni sud 1815-1865“ (SANU), studija „Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka“, „Mačke i pakete: ogledi iz istorije represije u Srbiji“ i „Na belom hlebu“ dr Ivana Jankovića i druge dokumentarne građe iz oblasti istorije, etnografije, sociologije, prava i ljudskih prava.

Pesme i melodije koje se u predstavi izvode preuzete su iz zbornika „Narodne pesme u Krajini“ Živojina Stankovića, osim sevdalinke „Konj zeleno rosnu trave paše“ i pesme „Oj na ove duge noći“ koju je komponovao Dragoslav Tanasković.

Imena ljudi i mesta koja se u predstavi pominju nisu izmišljena, kao ni kriminalni i drugi delikti.

Poseban deo predstave podrazumeva i učešće publike, za čije učešće je dato i uputstvo:

UPUTSTVO ZA UČEŠĆE U PREDSTAVI

Usled velikog broja učesnika u procesu istraživanja, veštačenja i suđenja održanog u Ćupriji 1875, današnje rasvetljavanje ovog slučaja biće uspešno ukoliko se publika aktivno uključi, preuzmanjem određenih uloga.

Pozivamo publiku da se uključi u pevanje brojeva: „Resavo, vodo ladna“, „Sunce zađe, mrak po polju pade“, „Konj zeleno rosnu travu paše“, „Oj, na ove duge noći“, „Sinoć mi bila sedeljka“, „Kukurek s brda kliče“, „Sitan biber“ i „Nikola se na raj naslonio“. Za one kojima nisu poznate reči, na raspolaganju su pesmarice.

Predstava je nastala u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra, Puls teatra Lazarevac, Seoskog kulturnog centra Markovac i umetničke grupe Hop.La!.

U procesu nastanka teksta učestvovale su učenice i učenici Gimnazije Svilajnac i Farmaceutsko-fizioterapeutske škole Beograd.

U predstavi igraju: Ivana Nedeljković, Jasmina Dimitrijević, Jelena Cvijetić, Katarina Mitrović, Maja Spasojević Jovanović i specijalna gošća, Šarlota.