KulturaFoto: InfoKG - Arhiva

Razgovor o knjizi „NesavršeNE“ u SKC-u

Autor: InfoKG
08:18 | Utorak, 02 04 2024

U Kontakt galeriji SKC-a, sutra od 20 časova, biće održan razgovor o knjizi „NesavršeNE“, autorke dr Lidije Vasiljević.

Knjiga predstavlja psihološku, feminističku i političku analizu tradicionalističkog patrijarhalnog viđenja i tretiranja normalnosti žene, kroz dekonstrukciju mitova o ženskim bolestima, i predstavlja jedinstveni doprinos ovoj oblasti u literaturi pisanoj na našem jeziku.

Glavne junakinje knjige su klijentkinje, pacijentkinje, ali i sve druge žene koje su tako procenjivane, njihova priroda, otpori i nametnute norme. Ovom analizom obuhvaćene su i višestruko diskriminisane kategorije klijentkinja kao i same psihoterapeutkinje, praćene na trnovitom putu ka istini kreirajući pristupe koji su okrenuti slobodnom razvoju kapaciteta. Tema kojom se autorka bavi, iako je obrađena stručnim jezikom, ispričana je pitko i jasno, tako da je namenjena širokom krugu čitateljki i čitalaca.

Dr Lidija Vasiljević je psiholoskinja, psihoterapeutkinja, i aktivistkinja iz Beograda. Masterirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirala Studije roda i doktorirala na Odseku za socijalni rad i socijalnu politiku Fakulteta političkih nauka u Beogradu na temi -Antidiskriminativni pristup i rodna inkluzivnost u politikama mentalnog zdravlja. Suosnivačica je Regionalne asocijacije za psihodramu i integrativnu primenu psihoterapije, u okviru koje se bavi edukacijom i supervizijom u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Već 25 godina se bavi podrškom marginalizovanim grupama, grupnom i individualnom psihoterapijom i savetovanjem.