KulturaFoto: Arhiva - kragujevac.rs

U toku konkurs za 22. Međunarodni salon antiratne karikature

Autor: InfoKG
13:30 | Subota, 18 03 2023

Spomen park “Kragujevački oktobar” raspisao je konkurs za 22. Međunarodni salon antiratne karikature "Kragujevac 2023". Rok za prijem radova je 18. avgust. Međunarodni žiri će 25. i 26. avgusta odabrati radove za izlaganje i objavljivanje u Katalogu Salona i dodeliti nagrade.  

Pravo učešća na konkursu imaju karikaturisti i likovni stvaraoci iz celog sveta koji na antiratnu i temu razumevanja i solidarnosti među ljudima i narodima pošalju najviše tri rada, koji nisu nagrađeni na drugim međunarodnim konkursima. 

Salon se završava otvaranjem izložbe u okviru tradicionalne manifestacije "Bdenje" 20. oktobra u Muzeju "21. oktobar". 

Ukupan fond nagrada je 7300 evra, a to su: Gran pri “Kurir mira” i nagrada od 1.500 evra Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira; tri nagrade Zlatna, Srebrna i Bronzana koje dodeljuje Grad Kragujevac kao osnivač u iznosu od 1.000, 800 i 500 evra. Nagrada gradonačelnika Bidgošča iz Poljske je 750 evra, isto toliko dodeljuje prijateljski grad Ingolštat, a gradovi prijatelji Bielsko – Biala, Siren, Pitešti i Karara kao partneri Salona, daju novčane nagrade od 500 evra. 

Ove godine predsednik žirija je poznati karikaturista iz Mađarske Ištvan Kelemen, a stalni članovi su predsednik Saveta Salona Miodrag Stojilović i čuvena imena karikaturista iz Srbije Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović i Tošo Borković. 

Nakon otvaranja u Kragujevcu, salon će gostovati najpre u gradovima partnerima i drugim gradovima Evrope i sveta koji budu zaiteresovani za specifičnu izložbu angažovane umetnosti koja pronosi antiratne poruke.

Karikature slati na adresu: SALON ANTIRATNE KARIKATURE, Desankin venac bb, 34000 Kragujevac, Srbija ili na elektronsku adresu salonkarikature.kg@gmail.com.