KulturaFoto: Knjaževsko-srpski teatar

"Uobraženi bolesnik" u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 17 04 2023

Predstava "Uobraženi bolesnik" Ž.B.P. Molijera, u adaptaciji Isidore Milosavljević i u režiji Đorđa Nešovića, na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra je sutra od 20 časova.

U predstavi igraju: Ivan Vidosavljević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn i Bogdan Milojević.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković - Trnda, a scenski govor Đorđe Marković.

Reč dramaturškinje i reditelja predstave:

U vremenu u kojem je Molijer živeo i stvarao jedan od najpopularnijih žanrova, naročito omiljen na francuskom dvoru, bila je komedija – balet, a verovatno najpoznatiji predstavnik ovog žanra upravo je komedija "Uobraženi bolesnik".

Sa formalne strane za ovaj žanr je karakteristično spajanje dramskih, muzičkih i plesnih elemenata. Na tematskom planu, iako miljenik Luja XIV, Molijer je veoma precizno umeo da prepozna i u svojim komadima izvrgne ruglu anomalije društva. U "Uobraženom bolesniku" on se tako obračunava sa medicinom svog vremena tvrdeći da ona nema dovoljno znanja da bi mogla da izleči čoveka. Ipak, oko ovog glavnog zapleta i priče o hipohondru, Molijer otvara i mnoge druge teme, kao što su stabilnost porodice, izopačen sistem vrednosti, kritika represije, pitanje prave i lažne ljubavi, ali i slobode.

Izazovno je danas, u vremenu u kojem smo suočeni sa post-istinom, najneverovatnijim teorijama zavere (vezanim, recimo, za koronu) baviti se temom medicine, zadržati duh Molijereve komedije, a pritom sačuvati pozorišnu uverljivost. Zbog toga je najveći cilj nas kao autora bio da nađemo tačke koje spajaju Molijerovog i današnjeg "Uobraženog bolesnika". Na samom početku procesa rada na predstavi možda nismo u potpunosti shvatali koliko zapravo malo ima razlika između njih dvojice.

Kada se bavimo egocentričnošću, sebičnošću, licemerjem, koristoljubljem koje dovodi do raspada porodice, a samim tim provocira i lomove u svakom njenom članu, možemo se slobodno zapitati da li je prošao i jedan jedini dan od vremena kada je Molijer napisao ovu komediju.