KulturaFoto: Nenad Borisavljević i privatna arhiva

ZA ANIN ŽIVOT: Humanitarno izvođenje predstave "Christopher Thomas Knight" u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Petak, 16 06 2023

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra će sutra od 20 sati izvesti predstavu "Christopher Thomas Knight", po tekstu Petra Mihalovića, u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića. Umesto da plati ulaznicu, publika će svotu novca koju želi ostaviti kao dobrovoljni prilog, a sve će biti uplaćeno za lečenje naše sugrađanke Ane Miletić, koja boluje od najagresivnijeg tumora na mozgu i posle šest primljenih doza leka Delytact, hitno joj je potreban novac za nastavak lečenja u Japanu.

U predstavi igraju: Miloš Krstović, Jasmina Dimitrijević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Miloš Pantić, Avram Cvetković i Dragoslav Tanasković.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, dok je za komponovanje muzike bio zadužen Dragoslav Tanasković Trnda.

Kragujevčanki Ani Miletić, koja boluje od najagresivnijeg tumora na mozgu, posle šest primljenih doza leka Delytact, hitno je potreban novac za nastavak lečenja u Japanu. Porodica apeluje na sve ljude da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima uplatom novca na Anine račune u fondaciji “Budi human” ili da pošalju poruku sadržine 1321 na broj 3030. Pre godinu dana Kragujevčanki Ani Miletić dijagnostikovan je Glioblastom multiforme - najbrže rastući tumor na mozgu. Od decembra Ana se u Tokiju bori protiv najsmrtonosnijeg tumora na mozgu protiv kojeg donedavno niko na svetu nije imao nikakve šanse. Ona je do sada dobila šest doza “Delytact-a”, postavši prvi pacijent van Japana koji je dobio lek koji može da znači život.  Prvih par meseci sve je delovalo beznadežno. Prve četiri doze snažni tumor nije ni osetio, a terapije su sve više slabile. Međutim, peta doza koju je Ana primila krajem aprila, bila je prekretnica u lečenju. Posle pete i šeste doze - tumor je počeo da se povlači. Troškovi hitnog daljeg lečenja prevazilaze do sada prikupljenu sumi za čak 250.000 evra. 


Reč dramaturškinje:

Živeti u svetu koji nam stalno nameće očekivanja, pravila ponašanja, u kom smo konstantno izloženi ogromnoj količini informacija, može biti preplavljujuće. Ljudi su socijalna bića, ali svima nam je nekad preko potrebna samoća. Međutim, da li je, u svetu koji poznajemo, uopšte moguće osamiti se? Da li je moguće izopštiti se iz društva, ne zavisiti ni od koga, izolovati se, nestati? Da li je moguće biti deo ovog života, a ne učestvovati u njemu? U svom novom tekstu, Petar Mihajlović problematizuje ideju osamljivanja kroz priču o Kristoferu Tomasu Najtu. Slikajući portret ovog čoveka kroz događaje koji se odigravaju u rasponu od čak 27 godina, autor se poigrava sa strukturom i formom time dajući priliku i svima nama koji smo stvarali ovu predstavu da se, u nečemu nalik na slaganje slagalice, zaigramo postavljajući ovu priču na scenu.

Tijana Grumić, dramaturškinja

Reč reditelja:

Kada smo sada već davne 2019. godine Petar i ja pričali o mogućoj saradnji, svet je izgledao prilično drugačije. Onda je usledila dobro poznata pandemija, i svet se preko noći promenio i stavio u prvi plan neke teme kao što su, osamljivanje, izolacija, gubitak voljenih osoba itd. Komad „Christopher Thomas Knight“ se naslanja na sve te teme i produbljuje preispitivanje pojedinca da samoinicijativno izopšti sebe iz društva. Naslov može da vas zavede da pomislite da je ovo priča o jednom mladiću na severu Amerike koji je pobegao u šumu na 27 godina, ali uzevši je samo kao povod, Petar od te istinite priče stvara svoj jedinstveni scenski svet koji prevazilazi prostore lokalnog i odvodi nas na teren univerzalnog, emotivnog i ličnog.

Jug Đorđević, reditelj

KAKO MOŽETE DA POMOGNETE ANI:

Humani građani Ani mogu pomoći putem Fonadacije "Budi human", slanjem SMS-a sa sadržajem 1321 na broj 3030. Uplatom novca na dinarski ili devizni račun, putem linkova E-doniraj ili PayPal.

Dinarski račun: 160-6000001421741-13
Devizni račun: 160-6000001422106-82
IBAN: RS35160600000142210682
SWIFT/BIC: DBDBRSBG