SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Čarska peščara: Skriveni dragulj Sibira koji oduzima dah

Autor: InfoKG
16:00 | Petak, 19 04 2024

U srcu beskrajnih sibirskih prostranstava, na samo 40 kilometara od impozantnog glečera Kodar u Transbajkalskoj regiji, krije se jedan od prirodnih dragulja koji oduzima dah - Čarska peščara. Ova svetlo žuta oaza poznata je i kao "Chara Sands", i predstavlja jedinstveni prirodni fenomen koji fascinira istraživače i avanturiste širom sveta.

Prostirući se na površini od oko 10 kilometara u dužinu i 5 kilometara u širinu, ova pustinja u središtu Sibira nije samo običan peščani predeo. Dine koje dosežu visinu i do 30 metara pružaju spektakularan prizor, stvarajući gotovo nestvarnu sliku u pejzažu okruženom planinama i snegom. Ono što ovu peščaru čini posebnom nije samo njeno okruženje, već i činjenica da je često prekrivena slojem leda, dodajući joj mističnu i bajkovitu notu.

Poreklo Čarske peščare seže duboko u prošlost, sve do perioda glacijacije pre oko 55 miliona godina. Tada je pred glečerom formirana delta, a manje jezero je pružilo plodno tlo za nastanak ove pustinje. Vremenom, voda je nestala, a erozija je oblikovala pesak. Vetar je potom nosio ovaj pesak u severozapadnom smeru, formirajući karakteristične dine koje danas čine pejzaž Čarske peščare.

Ova skrivena lepota Sibira ne samo da očarava posetioce svojom jedinstvenom lepotom, već i pruža priliku za istraživanje bogate geološke prošlosti ovog regiona. Za one hrabre dovoljno da se upuste u avanturu, Čarska peščara je nezaboravno iskustvo koje će ih ostaviti bez daha, otkrivajući im tajne i čuda prirode koja su dugo čekala da budu otkrivena.