SkverFoto: pixabay.com-Ilustracija

Čišćenje ekrana – jednostavna pravila koja čuvaju uređaje

Autor: InfoKG
17:00 | Sreda, 31 05 2023

Moderniji televizori i uređaji koji imaju LCD ili OLED ekrane zahtevaju nešto drugačije održavanje od starijih modela televizora, piše klix.ba, a prenosi N1.

Prema rečima Džesike Ek, stručnjaka za čišćenje iz Američkog instituta za čišćenje, savremeni ekrani imaju isti način održavanja i moramo biti veoma pažljivi kada biramo sredstva kojima planiramo da čistimo. Takođe, stoji da isključujemo uređaje radi bezbednosti, ali i zato što ćemo bolje videti tačke na ekranu.

Prvo pravilo pri čišćenju ekrana je da koristite krpe od mikrovlakana, jer su noviji ekrani osetljiviji. Materijal ovog platna sadrži mikrovlakna čiji pritisak na ekran smanjuje mogućnost ogrebotina. Ek ističe da nikada ne koristimo peškire, maramice i druge slične materijale.

Ona savetuje da ove površine čistite laganim pokretima, kako ne biste uništili piksele, a to se posebno odnosi na uglove uređaja. Pored toga, navodi se da krpa za čišćenje uređaja treba da bude isključivo namenjena sličnim površinama, kako ne bi ostali tragovi drugih površina.

Kada je u pitanju izbor sredstava, možete koristiti bilo koje sredstvo namenjeno čišćenju ekrana, ali ga nemojte nanositi direktno na uređaje. Nanesite sredstvo na krpu, a zatim očistite ekrane. Kao završni savet, navodi se da izbegavate čišćenje u krugovima, kako ne biste dobili crte.

Izvor: klix.ba, N1