SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Da li ste znali? Paradajz je nekada smatran otrovnim!

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 25 05 2024

U 18. veku, ljudi širom Evrope verovali su da je paradajz otrovan. Ovaj sočni crveni plod bio je poznat pod nadimkom "otrovna jabuka". Aristokrate su se često razboljevale, a ponekad i umirale nakon konzumiranja paradajza. Međutim, pravi krivac za ove tragične ishode nije bio paradajz sam po sebi, već izbor posuđa.

Naime, visok nivo kiseline u paradajzu izazivao je lučenje olova iz kalajnih tanjira koje su aristokrate koristile za jelo. Ovo je dovodilo do trovanja olovom, koje je bilo pogrešno pripisivano paradajzu.

Srećom, stavovi o paradajzu su se promenili tokom 19. veka, zahvaljujući popularnosti pice u Italiji. Pizza, sa svojim ukusnim sosom od paradajza, osvojila je srca i nepca mnogih, čime je paradajz konačno rehabilitovan i prihvaćen kao zdrava i ukusna namirnica.

Danas je paradajz nezamenjiv deo kuhinje širom sveta, a ova zanimljiva priča nas podseća na to koliko su kulinarski mitovi i zablude mogli da utiču na svakodnevni život u prošlosti.