SkverFoto: Blic Žena / youtube

Danas je JESENJI KRSTOVDAN: Veruje se da treba jesti samo OVE 2 NAMIRNICE, a žene OBAVEZNO treba da urade jednu stvar

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 27 09 2023

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra, u znak sećanja na pronalaženje krsta na kome je raspet Isus Hristos.

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i verovanja, koja se od davnina poštuju, a najvažnije pravilo za Krstovdan, 27. septembra, je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan trebalo da provede u postu i molitvi. Jesenji Krstovdan se posti tako što se ceo dan jede samo grožđe i hleb.

Prema nekim narodnim običajima, u nekim delovima Srbije, na Krstovdan valja da se očisti cela kuća. Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se veruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.

Tokom Krstovdana se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a veruje se da će vas pratiti sreća i uspeh ako danas uživate u ukusu ovog voća. Prema običaju, važno je da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite „čisti” i bezbrižni u ovu godinu.

*Izvor: Blic Žena