SkverFoto: spc.rs

Danas je Sveti Luka, praznik na koji ne bi trebalo da budete preki i nervozni

Autor: InfoKG
08:00 | Utorak, 31 10 2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju dva praznika, posvećena Svetom apostolu i jevanđelisti Luki i Svetom Petru Cetinjskom.

Jevanđelista Luka, Grk po rođenju, pre krštenja neznabožac, jedan je od apostola. Po zanimanju lekar, bio je izuzetno obrazovan, sa velikim darom za slikarstvo. Naslikao je tri ikone Bogorodice sa Hristom koje su postale uzor svim kasnijim ikonama majke Božije, pa se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Hrišćanstvo uči i da je pisac trećeg Jevanđelja Novog Zaveta, oko 60. godine. Pratio je apostola Pavla na misionarskim putovanjima, a kasnije je i sam propovedao. U 84. godini mučno je stradao za veru.

Praznik je u našem narodu poznat kao Lučindan i česta je krsna slava. Obično se kaže: "ide Luka-eto vuka" ili "sveti Luka sneg do kuka", najavljujući zimu i snegove. Zato se valja što pre pripremiti.

Na Svetog Luku koncima se opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti.

Danas ne smete da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvek pomagao ljudima.

*Izvor: RTS