SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Evo šta se zapravo dešava u našem mozgu kad smo zaljubljeni

Autor: InfoKG
15:00 | Subota, 20 01 2024

Zaljubljenost "do ušiju" mnoge ljude može navesti na stvari koje verovatno ne bi učinili da im se ta osoba stvarno ne sviđa, a naučnici su otkrili šta se to zbiva u našem telu tokom zaljubljivanja, piše klix.ba, a prenosi b92.net.

Naučnici se kroz istoriju nisu preterano bavili uticajem zaljubljenosti na ljudsko ponašanje, međutim studija sprovedena na 1.500 mladih ljudi, koji su se identifikovali kao zaljubljeni, pokazala je da mozak radi potpuno drugačije kada ste zaljubljeni.

Studiju su sproveli doktorant na Australijskom nacionalnom univerzitetu Adam Bode i doktor Fil Kavana s Univerziteta u Kanberi i Univerziteta Južne Australije. Oni su posmatrali sistem aktivacije ponašanja (BAS) unutar tela s obzirom na reakcije i odgovore zaljubljene osobe.

Sistem aktivacije ponašanja unutar tela može aktivirati određena ponašanja koja su podstaknuta nagradom i pozitivnim reakcijama. U studiji koja je objavljena u časopisu "Behavioral Sciences", oni su došli do zaključnih razmatranja da se mozak menja kada ste zaljubljeni.

Kada su ljudi posebno voljeni, njihove misli postaju više usredsređene na osobu u koju su zaljubljeni.

Doktor Kavana je rekao da bi hormon oksitocin mogao biti ključni faktor u promenama koje se vide kao "talasi" hormona koji cirkulišu u našem nervnom sistemu i krvotoku u interakciji s voljenima.

Zaključio je da ljubav aktivira "puteve u mozgu povezane s pozitivnim osećajima".

"Način na koji voljene osobe poprimaju posebnu važnost je zahvaljujući kombinaciji oksitocina s dopaminom, hemikalijom koju naš mozak oslobađa tokom romantične ljubavi", objasnio je.

Oni će nastaviti s istraživanjem, a u narednoj fazi će analizirati kako muškarci i žene pristupaju ljubavi, a istraživaće i različite tipove romantičnih partnera.

Izvor: klix.ba, b92.net