SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Fascinantna priča o Fidelu Kastru: Čoveku koji je preživeo 634 atentata

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 23 05 2024

Fidel Kastro, nekadašnji lider Kube, ostao je upamćen kao jedan od najkontroverznijih političkih figura 20. veka. Međutim, pored svoje revolucionarne politike i snažne ličnosti, Kastro je bio poznat i po nečemu zaista izuzetnom – tvrdio je da je preživeo čak 634 pokušaja atentata.

Prema njegovim rečima, većina ovih pokušaja dolazila je od strane američkih obaveštajnih agencija. Kastrova tvrdnja nije bila samo puka retorika, već je bila potkrepljena nizom neverovatnih priča koje zvuče kao da su izvučene iz špijunskih romana.

Među metodama koje su navodno korišćene da bi se uklonio, nalaze se otrovne pilule, cigare pune otrova, pa čak i eksplodirajuće WC šolje. Ove kreativne, ali smrtonosne zavere bile su deo šireg plana da se destabilizuje kubanski režim.

Ali to nije sve. Pokušali su da mu daju i otrovnu pastu za zube, pokvareno ronilačko odelo koje bi oslobađalo otrovne supstance, a jedna od najbizarnijih metoda uključivala je prašak za opadanje brade, nadajući se da će narušiti njegov prepoznatljiv izgled i time njegovu popularnost.

Fidel Kastro je uspešno izbegavao sve ove pokušaje, a njegova priča o preživljavanju više od 600 atentata postala je deo legende. Bez obzira na politička opredeljenja, nema sumnje da je njegova sposobnost da izbegne smrt toliko puta fascinantna i zaslužuje da bude ispričana.