SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Fascinantna priča o kišobranima

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 15 04 2024

Kišobran. Svakodnevni predmet koji koristimo bez razmišljanja. Ali, da li ste ikada razmišljali o fascinantnoj istoriji ovog predmeta? Krenimo u otkrivanje nekoliko intrigantnih činjenica vezanih za kišobrane.

Poznato je da kišobran ima dugu istoriju, ali da li ste znali da se veruje kako je njegova priča počela pre oko 5.000 godina? Da, dobro ste pročitali! Dok tačan podatak nije sačuvan, legendarna priča govori da su kišobrani prvi put korišćeni u drevnoj Kini. Originalni modeli su bili izrađeni od svile, a njihova prvobitna svrha bila je zaštita od sunca, ne od kiše.

Reč "kišobran" potiče od latinske reči "umbra", što znači hladovina ili senka. Fascinantno, zar ne? Ime koje koristimo za predmet koji nas štiti od kiše ima korene u ideji da nam pruža utočište od sunčeve svetlosti.

U 16. veku, kišobran je prešao granice Kine i stigao u Evropu. Međutim, zanimljivo je da je tada smatran predmetom prikladnim samo za žene. Muškarci su verovatno bili previše ponosni da bi koristili ovaj pomalo "ženski" predmet.

Ali to nisu sve zanimljivosti! Kišobran je takođe poznat kao jedan od predmeta koji donosi nesreću, čak i više od crnih mačaka i razbijenih ogledala. Postoje brojna praznoverja koja okružuju ovaj predmet, a jedno od najpoznatijih je da nikada ne biste trebali otvoriti kišobran unutar kuće. Prema verovanju, to može doneti nesreću svima koji žive u toj kući.

Dakle, sledeći put kada posegnete za svojim kišobranom, setite se ove fascinantne istorije i praznoverja koja je okružuju. Možda će vam to dodati malo čarolije u običan dan.