SkverFoto: pexels.com

Koji alati i oprema su potrebni svakom gradilištu?

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 27 09 2022

Bez obzira na to koji građevinski projekat je u pitanju, kako bi se on završio u unapred određenom vremenskom roku, neophodno je detaljno planiranje aktivnosti i dobra organizacija.

Kako bi rad na projektu počeo potrebne su brojne dozvole, izvođači i podizvođači radova, kao i kvalifikovani i pouzdani radnici i građevinski stručnjaci. Uz to, neophodno je da se svi građevinski radovi sprovode po određenim propisima, kao i da zakon bude u potpunosti ispoštovan.

Da bi se u ovom teškom i komplikovanom zadatku uspelo, svakom gradilištu je potrebna adekvatna oprema i mašine koji će omogućiti što efikasniji i bezbedniji rad zaposlenih. U nastavku teksta pročitajte koji su to alati i oprema neizostavan deo svakog gradilišta.

Građevinski alati i materijal - koji se alati najčešće koriste?

Ono što je svakom gradilištu neophodno su građevinski alati odličnog kvaliteta koji će obezbediti brzo, efikasno i pre svega bezbedno obavljanje različitih građevinskih poslova.

Rukovodioci građevinskog projekta treba da obezbede radnicima sva potrebna sredstva za rad - oni u svakom trenutku na raspolaganju treba da imaju sve alate koji su im potrebni za rad, kao i građevinske materijale koji ni jednog momenta ne smeju da ponestanu.

Građevinski alati koji su najpotrebniji i oni koji su neizostavan deo svakog gradilišta su mešalica za beton i malter, skele i građevinska kolica. Naravno, ovi alati su samo osnovni i bez njih se može, ali oni nisu dovoljni za rad. U zavisnosti od zadatka koju građevinski radnici na gradilištu imaju neophodno im je obezbediti specijalizovan alat kako bi obavili svoj posao.

Mešalice su građevinski alat široke primene koji služi za obradu smese vode, peska i cementa i one znatno ubrzavaju čitav proces gradnje određenog objekta.

Skele se koriste za razne spoljne poslove na objektu kao i za postavljanje instalacija i omogućavaju radnicima da bezbedno i komforno obavljaju potrebne poslove na većim visinama.

Ove konstrukcije mogu biti različite visine i napravljene od različitih materijala, međutim, najčešće se koriste metalne skele zato što zbog svoje čvrstine pružaju najbolju potporu radnicima. Jednostavne su za montiranje, pa pružaju veliku mobilnost radnicima. Građevinska kolica služe za jednostavnije prenošenje teških građevinskih materijala, ne su neophodna oprema na svakom gradilištu.

Takođe tu su i specijalizovani alati kao što su aparati za varenje, koji se koriste za različite obrade metala, kao i standardni alati kao što su bušilice, burgije, čekići, brusilice i ostali alati neophodni za rad na gradilištu.

Kako ne bi bilo prekida u radu i nepotrebnih penala za probijanje krajnjeg roka izvršenja radova, potrebno je da unapred pripremite svu neophodnu opremu za rad, kao i da obezbedite dovoljnu količinu materijala za rad.

Agregati za struju - najvažniji uređaj na svakom gradilištu

Velike mašine, kao i brojni alati koje radnici svakodnevno koriste rade na struju i zahtevaju veliku količinu energije, a kako na gradilištima ne postoji izvor električne energije, jedan od najpotrebnijih uređaja bez kojeg ono ne može da funkcioniše je agregat za struju. 

Agregati za struju mogu biti stacionarni i mobilni a razlika između njih je u njihovoj snazi i veličini. Kompleksna gradilišta za efikasno obavljanje poslova zahtevaju pouzdane agregate za struju sa velikom snagom motora i kapacitetom rezervoara.

Zaštitna oprema za radnike na gradilištu - određena zakonom

Ono na šta se nikako ne sme zaboraviti je bezbednost i sigurnost građevinskih radnika. Osim što je zaštita na radu zakonom određena ovo je i moralna obaveza poslodavca. Kako su građevinski radnici svakodnevno izloženi riziku usled rada sa teškim alatima, mašinama i rada na visini, neophodno je da im se obezbedi određena zaštitna oprema.

U tu opremu uvek spadaju odeća za rad - jakne, prsluci, šlemovi, radne cipele i rukavice, dok je kod radnika koji su zaduženi za određene poslove ponekad potrebna i dodatna oprema. Na primer, onim radnicima koji obavljaju radove na visini potrebna je oprema za rad na visini.

Osim zaštite od fizičkih povreda pri radu, pod zaštitnom opremom se podrazumeva i oprema koja štiti radnika od udisanja štetnih gasova i ostalih materija. 
Takođe, pojedinim radnicima potrebna je i zaštita za sluh i vid, kao na primer onima koji su zaduženi za obradu metala kao što je na primer zavarivanje.

Usled velikog rizika kojem su radnici izloženi i velikih potencijalnih gubitaka ukoliko do povrede dođe, važno je da pri kupovini zaštitne opreme poslodavci biraju oni najkvalitetniju.

Nadamo se da smo vam u ovom tekstu pružili korisne informacije o opremi koja treba da se nađe na svakom gradilištu. 

Važno je da pri opremanju gradilišta vodite računa o zakonu i brojnim propisima koji postoje u ovoj oblasti i obezbedite svojim radnicima efikasno i potpuno bezbedno mesto za rad.

Izvor: Avokado