SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Kroz vekove mode: Tajna tajanstvene potpetice

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 02 05 2024

U modnom svetu, dok mnogi od nas posmatraju potpetice kao ikoničan deo ženske obuće, malo je poznato da je ovo elegantno modno čudo zapravo imalo skromne početke u svetu muške mode.

Iako danas potpetice predstavljaju simbol ženstvenosti i elegancije, malo ljudi zna da su prvobitno bile dizajnirane za muškarce. Da, dobro ste pročitali! Potpetice su bile muška stvar.

Zamislite sliku: praistorijski lovci, neustrašivi ratnici i plemenski vođe – svi su nosili neku verziju potpetica. Kako su se teških koraka suočavali s izazovima divljine, ove prve potpetice nisu bile nužno estetski izbor, već su služile praktičnim svrhama.

Izvorni koncept potpetica među muškarcima bio je jednostavan: pružiti stabilnost i zaštitu na neravnom terenu. Da bi se izbegla prljava, bljuzgava tla, potpetice su služile kao svojevrsni podmetači, dajući muškarcima dodatnu visinu i zaštitu.

Kroz vekove, dok su društva napredovala i moda se razvijala, potpetice su se preoblikovale iz praktičnih u estetske predmete. Postale su simbol prestiža i statusa, a njihova upotreba postepeno je prešla u domen ženske mode.

U srednjem veku, potpetice su bile znak bogatstva i društvenog statusa. Visina potpetica često je pokazivala društveni rang osobe, a njihova upotreba postala je popularna među muškarcima koji su želeli da istaknu svoj položaj.

Međutim, kako je moda evoluirala, potpetice su postale sve više povezane s ženskom obućom. Tokom 17. veka, muškarci su postepeno prestali nositi potpetice u javnosti, dok su žene počele da ih prihvataju kao svoj modni izraz.

Do 20. veka, potpetice su postale sinonim za žensku modu i eleganciju. Bez obzira na to da li su visoke ili niske, tanke ili debele, potpetice su postale neizostavan deo garderobe svake moderne dame.

I tako, dok danas potpetice krase svet ženske mode, vredi se setiti njihovih skromnih početaka među hrabrim muškarcima koji su nosili potpetice ne samo da bi bili moderni, već i praktični u svojim avanturama. Jer, kao što kažu, moda se može menjati, ali njena istorija ostaje zauvek urezana u tkaninu vremena.