SkverFoto: Freepik.com - Ilustracija

Na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine odeće za bebe

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Subota, 26 08 2023

U današnje vreme, tržište nudi izuzetno raznovrsnu odeću koja je namenjena najmlađima, od klasičnih komada do onih koji prate najnovije modne trendove. Boje sežu od nežnih pastelnih pa sve do živopisnih tonova, dok različiti materijali i šareni motivi doprinose raznolikosti ponude.

Ogroman izbor odeće za bebe često predstavlja izazov za roditelje, pa je za odabir savršenih komada potrebno više vremena. Međutim, uz nekoliko smernica, moguće je suziti izbor prilikom kupovine. Ključno je da odeća za bebe bude praktična, udobna i sigurna i istovremeno prilagođena njihovom uzrastu. 

Pažljivo odaberite materijal odeće za bebe

Materijal koji čini osnovu bebi odeće ima izuzetan uticaj na dobrobit i zdravlje mališana. Pravilan izbor odeće za bebe ima važnu ulogu u očuvanju njihovog zdravlja. Pošto je koža novorođenčadi posebno osetljiva, važno je birati materijale koji neće izazvati neželjene reakcije ili iritacije. Raznovrsne tkanine, boje i dodaci na odeći mogu imati različite efekte na kožu i komfor deteta.

Odabir prirodnih materijala donosi niz prednosti, uključujući smanjen rizik od iritacija, crvenila, svraba ili drugih neprijatnosti. Takođe, materijal od kojeg je izrađena odeća može igra ulogu i u regulaciji temperature tela bebe i opštem osećaju udobnosti tokom nošenja.

U letnjim mesecima, preporučljivo je koristiti lagane komade odeće napravljene od prirodnih vlakana kao što je pamuk, koji omogućavaju koži da diše i efikasno upravlja toplotom tela. S druge strane, u hladnijim uslovima, izbor treba usmeriti ka toplijim materijalima poput vune ili flisa, kako bi se osiguralo da dete ostane zaštićeno od hladnoće.

Kako bi bili sigurni da je odeća pažljivo odabrana, bitno je detaljno proučiti sastav materijala prilikom kupovine. Na taj način, bićete sigurni da beba nosi odeću koja je ne samo adekvatna za njene potrebe, već i udobna i sigurna za svakodnevno nošenje. 

Naučite da čitate etikete kako biste izabrali odgovarajuću veličinu

Jedna od najvažnijih stvari na koju biste trebali da obratite pažnju je oznaka veličine za bebe na etiketi odeće. Veličine se utvrđuju prema dužini i težini deteta. Na primer, veličina 56 odgovara novorođenčadi koja je do 56 cm dugačka i teška oko 4 kg.

Ako je beba duža do 62 cm i teška do 6 kg, veličina 62 je odgovarajuća, preporučena za oko tri meseca starosti. Kada beba dostigne težinu od 8 kg, veličina 68 je prikladna, obično oko šestog meseca. Za bebe oko devet meseci i teške oko 10 kg, savetuje se veličina 74.

Tokom prve godine, veličina 80 će odgovarati većini beba. Važno je napomenuti da svaka beba raste i razvija se svojim tempom, pa se ne treba strogo pridržavati ovih standardnih veličina.

Poneki proizvođači koriste intervale veličina poput 0-3 meseca, 3-6 meseci, 6-9 meseci i 9-12 meseci, što olakšava izbor prilikom kupovine. Takođe, treba posebno obratiti pažnju na etikete čarapica, jer neki brendovi koriste širok raspon od 0 do 12 meseci za označavanje veličine, što može biti manje precizno. Stoga je ključno budno pratiti oznake prilikom kupovine bebi odeće. 

Kupujte odeću za bebe koja je praktična

Kad je reč o biranju odeće za mališane, sa praktičnim komadima garderobe ćete olakšati presvlačenje bebe. Važno je odabrati komade koji se jednostavno oblače i skidaju, kako biste izbegli gubljenje dragocenog vremena na presvlačenje. Osim toga, birajte odeću koja je napravljena od kvalitetnih materijala koji se lako održavaju i ne gube svoj izgled tokom pranja.

Savetujemo da izbegavate komplikovane dugmiće koji ne samo da otežavaju proces oblačenja, već mogu predstavljati i rizik od gutanja za malu decu. Takođe, imajte na umu česte promene pelena kod beba te odaberite odeću koja omogućava lako skidanje donjeg dela. Razmatrajte opciju višeslojnog oblačenja i komada odeće u dva dela, jer su to praktične opcije koje olakšavaju kupovinu za najmlađe. 

Kako odabrati osnovnu garderobu za bebe?

Kada birate odeću za bebu, važno je da ne kupujete samo na osnovu prvog utiska. Najbolje bi bilo da obratite pažnju i na godišnje doba i da ne kupujete previše garderobe unapred. Ono što će vam sigurno trebati je:

● Donji veš - izaberite neiritirajući materijal i izbegavajte jake boje i printove.
● Bodi - neka bude praktičan i udoban, birajte pamučni materijal za prozračnost.
● Benkice - pružaju toplinu, a birajte mekane i prozračne tkanine.
● Trenerke za decu - udobne su za igru, pripazite na veličinu i da struk bude elastičan.
● Čarape - ne smeju pritiskati noge.
● Kapa - birajte bezbedan model bez vezivanja, a letnji šešir će štititi od sunca i omogućiti
protok vazduha.