SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Nastanak omiljenog zalogaja: Tajanstvena priča sendviča

Autor: InfoKG
16:00 | Sreda, 15 05 2024

Legenda kaže da su neki od najvećih izuma nastali iz potrebe za praktičnošću. Ako se ikada zapitate kako je omiljeni obrok brzog hranjenja - sendvič - došao na svet, potraga će vas odvesti do jednog neobičnog engleskog grofa.

Upoznajte Džona Montagu-a, četvrtog grofa od Sendviča. Ovaj aristokrata nije bio samo još jedan u nizu - bio je poznat kao pravi avanturista, a posebno kao strastveni kockar. Međutim, njegovo najveće nasleđe ne leži u igraonicama, već u kuhinji.

Priča kaže da je jednog dana, uživajući u svojoj omiljenoj aktivnosti - igranju karata, grof Montagu imao problem. Karte su zahtevale njegovu nepodeljenu pažnju, ali su prsti postajali sve masniji od ručnog konzumiranja hrane. Njegovo ekscentrično rešenje? Tražio je od svog kuvara da mu spremi komad mesa između dve kriške hleba. Tako je rođen sendvič.

Iako je tačnost ove legende teško potvrditi, sendvič je bez sumnje postao simbol brze i praktične ishrane širom sveta. Od njegovih skromnih početaka kao rešenje za aristokratske igrača karata, do danas kada se može naći u različitim oblicima i kombinacijama širom globusa, sendvič ostaje neprikosnoven u svetu hrane.

Dakle, sledeći put kada zgrabite svoj omiljeni sendvič, setite se priče o grofu od Sendviča, čoveku koji je možda slučajno stvorio jedan od najomiljenijih obroka svih vremena.