SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Naučite kako nastaje magična pojava "aurora borealis"!

Autor: InfoKG
15:00 | Nedelja, 14 04 2024

Da li ste se ikada zapitali šta stoji iza čarobnog sjaja koji pleska po noćnom nebu? E pa, taj fenomen, poznat kao "aurora borealis" ili Severno svetlo, krije uzbudljivu priču.

Svemir je pun aktivnosti, a jedan od naših najbližih suseda, Sunce, nije izuzetak. Svake sekunde, Sunce emituje ogromne količine energije i čestica u svemir. Kada se te čestice približe Zemlji, naša planeta ih dočekuje svojom atmosferom. Ali, umesto da prosto prođu kroz nju, te čestice započinju neverovatno putovanje.

Kada naelektrisane čestice Sunca udare u gasove u Zemljinoj atmosferi, nastaje prava svetlosna revija. Ova sudarajuća partija generiše energiju koja se oslobađa u obliku prelepih boja koje igraju po nebu. Tačnije, atomi gasova u atmosferi postaju uzbuđeni ovim sudarima i emituju svetlost kroz različite boje, stvarajući nezaboravne prizore.

Ali, tu nije kraj čarolije. Zemljino magnetno polje deluje kao dirigent na ovoj svetlosnoj simfoniji. Ono usmerava ove čestice ka polovima, gde se čini da se ova svetlost rađa iz samog srca planete. Zato imamo čast da posmatramo Severno i Južno svetlo kako igraju svoj ples na nebu.

Dakle, sledeći put kada budete gledali u zvezdano nebo i ugledate ovu čarobnu pojavu, setite se da je to rezultat neobičnog plesa između Sunca, Zemlje i kosmičkih čestica. Aurora borealis je prava poslastica za oči i podsetnik na neverovatne sile koje oblikuju naš svet.