SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Ronilac pronašao više od 30.000 rimskih novčića kod Sardinije

Autor: InfoKG
15:00 | Subota, 18 11 2023

Više od 30.000 bronzanih novčića koji datiraju iz četvrtog veka pre nove ere pronađeno je kod obale Sardinije, što je jedno od najvažnijih numizmatičkih otkrića poslednjih godina, piše Tanjug, a prenosi 021.rs.

Novčiće je pronašao ronilac koji je otkrio "komadiće metala" u plitkoj vodi u blizini grada Arčazena, a ispostavilo se da su to folisi, odnosno rimski bronzani ili bakarni novčići koji su se nakon podele Rima koristili i kao valuta u Vizantiji, preneo je CNN.

Na osnovu njihove zajedničke mase, italijansko Ministarstvo kulture je saopštilo da je pronađeno imeđu 30.000 i 50.000 novčića, kao i da su svi novčići "izvanredno dobro očuvani", pošto je samo četiri novčića oštećeno, ali su i pored toga čitljivi.

Kovanice datiraju iz perioda od 324. do 340. godine pre nove ere, a proizvele su ih kovnice novca širom Rimskog carstva.

"Pronalazak naglašava bogatstvo i važnost arheološkog nasleđa koje naše morsko dno, kojim su prolazili ljudi i roba tokom čitave istorije, i dalje čuva", rekao je generalni direktor Ministarstva za lokalna arheološka i umetnička pitanja Luiđi La Roka.

Ministarstvo kulture je saopštilo da bi lokacija na kojoj su novčići pronađeni mogla, teoretski, da krije olupinu broda, pošto su u blizini takođe pronađeni i zidovi amfora afričke i istočne proizvodnje, to jest visoki rimski ili grčki vrčevi sa uskim grlom sa dve drške.

"Blago pronađeno u vodama Arzačene predstavlja jedno od najvažnijih numizmatičkih nalaza poslednjih godina. Ovaj region ima izuzetno nasleđe, ali je ono veoma krhko, stalno ugroženo zbog prirodnih pojava i ljudskim delovanjem", rekao je La Roka.

Izvor: Tanjug, 021.rs