SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Šest jako dobrih razloga da jedete šećer i da se ne izvinjavate zbog toga

Autor: InfoKG
17:00 | Četvrtak, 28 09 2023

Zašto je šećer dobar?

Brajan Sen Pjer, dijetetičar iz Skarboroa u Mejnu, shvatio je da treba navesti dobre razloge za konzumiranje šećera bez izvinjavanja zbog toga. Naime, klijent mu je tokom jednog dana poslao tri imejla u vezi sa vrstom salsa-sosa koju bi trebalo da kupi. Brajan je tada pomislio: „Čoveče, to je salsa. Kupi koju god hoćeš“, piše BIZLife.

Džoj Djubost, dijetetičarka i naučnica koja proučava hranu iz okruga Kolumbija, naglasila je da su pre 40 godina „svi bili protiv masti, a sada su svi protiv šećera“. Međutim, šećer može da ima svoje mesto u zdravoj ishrani. Zato navodimo šest jako dobrih razloga zbog kojih treba da jedete šećer i da se nikako ne izvinjavate zbog toga:

1. Šećer se koristi u svom prirodnom obliku

Nema mnogo razloga da se paniči oko prirodnog šećera u voću, povrću i mlečnim proizvodima. Generalno, doprinos šećera stanjima kao što su gojaznost, srčane bolesti i dijabetes, više se odnosi na njegov visok sadržaj u ishrani, odnosno hrani sa visokoprocesovanim namirnicama.

Takođe, osim neumerenosti pri konzumiranju šećera, postoje i drugi faktori zbog kojih dolazi do raznih hroničnih bolesti, a ako zaista želite da smanjite unos šećera, unosite prirodnije varijante.

2. Šećer čini mali deo vaše ishrane

Nekad ćemo možda uzeti krofnu za doručak, što nije tako zdravo uz toliko šećera. Međutim, ako pojedemo prethodno potopljeni ovas sa smeđim šećerom, to je mnogo bolja opcija.

„Preporučuje se da udeo dodatog šećera u ukupnom broju kalorija ne prevazilazi 10 odsto“, navodi Djubost. Isto tako, počnite više da čitate deklaracije. Organizam ne razlikuje „prirodne“ zaslađivače poput agave od veštačkih poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa, kaže Djubost.

3. Zdrava hrana uz dodatak šećera postaje ukusna

Da li bi ovsena kaša bilo sa kojim drugim prelivom bez šećera imala jednako sladak ukus? „Ako par krotona pomaže nekome da pojede povrće, meni je takav kompromis sasvim u redu“, kaže Sen Pjer. „Nema potrebe da se izvinjavamo zbog konzumiranja šećera“, navodi Djubost.

4. Potreban vam je izvor energije koji brzo deluje poput šećera

Lovci-sakupljači nisu samo lovci sa dobrim razlogom: treba im brz, dostupan izvor energije, kao što je bobičasto voće, da bi trčali dok ne ulove večeru. Tako je i sa modernim čovekom koji se bavi fizičkom aktivnošću dužom od par sati.

„Treba vam nešto što se lakše vari i trenutno obezbeđuje energiju“, kaže Sen Pjer. Savet – ne spada šargarepa ili pileća prsa, čak i neke vrste voća, jer mogu da sadrže previše vlakana.

5. Šećer nije vaš automatski odgovor na negativne emocije

Imali ste loš dan i želite keks sa komadićima čokolade, koliko god šećera on sadržao. To je u ljudskoj prirodi i povremeno zadovoljavanje te želje ne mora da predstavlja problem.

Međutim, ako jedan keks neizbežno vodi do deset komada ili ako je hrana generalno vaš jedini odbrambeni mehanizam, razmislite o radu sa stručnjakom na razvijanju drugih veština.

6. Šećer je deo smislenog socijalnog iskustva

Bez obzira na to da li je u pitanju parče čuvene bakine pite za praznik ili bolje upoznavanje kolega uz rebarca prelivena sirupom sa roštilja, prednosti čvrstih odnosa i pozitivnih životnih iskustava po zdravlje su važnije od posledica dodatog šećera.

„Mislite na život u celini; suština nije u ishrani već u smislenom, srećnom životu“, kaže Sen Pjer. „Deljenje obroka sa nekim ima jaku socijalnu komponentu“.

Izvor: BIZLife